Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi u intervjuu za italijansku "La Republiku" da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "razmišlja o pripajanju Kosova ruskim oružjem, po modelu Krima", a za britanski "Channal 4" kaže da su u događaj u Banjskoj "umješani prsti" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Poručila je da Srbija treba da zna "da će se suočiti sa narodom koji je spreman da brani slobodu po svaku cijenu", kao i da je NATO uz Kosovo, prenela je Koha.

"Postoje nepobitni dokazi. Srbija je izvršila akt agresije 24. septembra i sprema se da izvrši još jedan akt pozicioniranjem oružanih snaga i vojne artiljerije na granici sa Kosovom. To je nešto drugačije od onoga što smo vidjeli u posljednjih 25 godina", navela je Osmani.

Ona je i za britanski "Channal 4" ponovila da postoje dokazi koji, prema njenim riječima, povezuju Srbiju sa „terorističkim aktom“ u Banjskoj.

Osmani je na društvenoj mreži "X" objavila dio tog intervjua u kojem je navela i da "Srbija mora da preuzme odgovornost i dobije jasnu poruku da agresija ima posljedice".

Navela je i da se međunarodna zajednica do sada nije odnosila prema Vučiću na pravi način, a na pitanje vidi li umješanost ruskog predsjednika Vladimira Putina u događaj u Banjskoj, odovorila da je uvjerena da su "njegovi prsti u tome", navodeći da o tome svjedoče i izjave koje stižu iz Moskve.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore