VAKUUM NA SJEVERU ZEMLJE

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da iako je bivši premijer Hashim Thaçi obećao da neće slati KBS na sjever bez dozvole NATO, granica mora biti zaštićena, piše Koha.

Bivši premijer Kosova Hashim Thaçi obećao je 2013. da neće slati KBS na sjever bez koordinacije sa NATO.

Kurti ocjenjuje da je takvo njegovo obećanje ostavilo vakuum na sjeveru Kosova, pa s tim u vezi pojačavaju saradnju sa međunarodnim saveznicima.

“Naša budnost i spremnost za sjever dokazana je od prvog dana naše vlade. Obećanje NATO jednog od mojih prethodnika da ne dozvoljava KBS da uđe na sjever je jedno, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakuum koji postoji mora da se popuni i za to pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama Kfora. Srbija mora biti kažnjena jer svaki put kada nije kažnjena ponavlja zločine", rekao je Kurti obraćajući se Glavnom odboru Samoopredjeljenja.

Kurti je naveo “da činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru”.

„Od nedjelje ništa više nije isto. Činjenice su izašle na videlo i dokazano da Srbija sponzoriše terorizam na sjeveru. Ispostavilo se da su na čelu ove organizacije ljudi koji su sankcionisani od strane SAD i bliski Vučiću. Pronađeni dokumenti i municija dokazuju pečat srpske države koji je pokazao poreklo ovog napada”, dodao je Kurti.

Kurti je pozvao međunarodne saveznike da organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglase terorističkim, odluka koju je Vlada Kosova donela u junu. On je dodao da "oni koji su se tokom napada iskrali u Srbiji" treba što prije da budu izručeni Kosovu.

Svrha napada u Banjskoj da se započne novi rat na Kosovu

Kurti je rekao i da je svrha napada grupe, kako je rekao, "srpskih terorista 24. septembra", u Banjskoj, bila da započne novi rat na Kosovu, prenela je Gazeta express.

"Odmah smo reagovali, tako što smo postavili bezbjednosni prsten oko sela Banjske, gdje su se sklonili teroristi. Tražili smo od njih da se predaju, ali oni su došli sa sopstvenim scenarijem, na šta je Policija Kosova uspješno odgovorila eliminisanjem trojice terorista, hapšenjem još nekoliko i nastavljanjem progona za onima koji su pobjegli", rekao je Kurti.

Naveo je da je zaplenjeno oružje vrijedno više od pet miliona eura, kao i da ga ima "za stotine boraca".

"To svjedoči o planu da se započne oružani rat unutar i protiv Kosova", rekao je Kurti, uz tvrdnju da je  naoružanje, kao i "političke i strateške direktive i javna podrška stiglo iz Srbije".

Izvor: Koha/Gazeta eskpres