Dan Bošnjaka Kosova

Svečana akademija u povodu Dana Bošnjaka Kosova, koji se ove godine slavi po 14. put od ozvaničenja, održana je danas u "Bošnjačkom kulturnom centru" u Prizrenu.

Pored bošnjačkih političkih predstavnika, intelektualaca i mnogobrojnih građana, Svečanoj akademiji u Prizrenu su prisustvovali i gosti iz Bosne i Hercegovine.  

Akademiju je otvorila moderatorica Edina Elezi koja je podsjetila da je po Zakonu o praznicima Republike Kosovo, 28. septembar memorijalni Dan Bošnjaka, koji su ustavom ove države priznata nacionalna zajednica sa priznatim i svojim maternjim - bosanskim jezikom, koji je u upotrebi u školskoj nastavi u cijelom Kosovu i u službenoj komunikaciji u nekoliko opština.

"Ovo je naš Dan, cijenjeni pripadnici našeg bošnjačkog naroda i nacije, i budimo ponosni što smo Bošnjaci i što imamo prilike da to slobodno kažemo i da javno slavimo", istakla je Edina Elezi.

Prisutnima se prvi obratio Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, koji je poručio da su Bošnjaci ponosni na svoj nacionalni identitet i da su sastavni dio kosovskog društva, te da aktivno učestvuju razvoju države.

Demiri je pozvao na jedinstvo Bošnjaka i zajedničko djelovanje.

"Očuvanje i afirmacijanaših nacionalnih prava bez našeg jedinstva ne može opstati. U tom smislu potrebna nam je pamet, iskrenost, angažman i zajedničko djelovanje. Samo ujedinjeni Bošnjaci mogu se izboriti za ono što je u ovom trenutku najpotrebnije, jer nas je ionako svakim danom sve manje i manje", rekao je Demiri.

Ispred Naše inicijative prisutnima se obratio Salim Haliti, koji je kroz primjere iz prošlosti ukazao da je jedinstvo bilo ključno u očuvanju bošnjaštva i same države Bosne i Hercegovine.

"Na Kosovu nam slijedi popis stanovništva, veliki ispit za sve Bošnjake. Nadam se da ćemo pokazati jedinstvo i snagu i da ćemo se popisati ono što jesmo - Bošnjaci", istakao je Haliti.

Nazim Halilović Muderris se prvi od gostiju iz Bosne i Hercegovine obratio Akademiji, iističući da Dan Bošnjaka predstavlja jedan od najvažnijih datuma u modernoj povjesti "svijesni da nam je to pravo uskraćeno u 20. stoljeću, punih 87 godina". I on je ukazao na značaj jedinstvenog djelovanja Bošnjaka.

"Da povedete računa o jedinstvu. Molim vas da se okupite, da prevaziđete neke neke svoje animozitete u pogledu različitog plitičkog viđenja i da, za vaše dobro, to jedinstvo pokažete i na predstojećem popisu", poručio je Bošnjacima Kosova Nazim Halilović.

Akademiji se obratili i dr. Sedad Dedić i Harun ef. Hodžić.