Gradonačelnik Drenasa zatražio je da se proces popisa stanovništva odloži za najmanje još dvije nedjelje budući da, kako kaže, Agencija za statistiku Kosova nije bila dovoljno pripremljena za ovaj proces, prenosi Ekonomija onlajn. Popis je odložen za ponedjeljak i u Prizrenu, dok probleme imaju i u Podujevu.

Ramiz Lladrovci je rekao da je opština obavještena da je popis, koji je trebao da počne danas, odložen za ponedjeljak.

"Žao mi je što moram da ponovim svoj govor od 2. novembra, kada smo i tada izneli pritužbe na nespremnost ASK-a za ovaj proces. Imamo informaciju da su svi članovi opštinske Komisije za registraciju dobili obavještenje da je upis odložen za ponedjeljak, koliko je tačno, recite nam ovdje. Konkurs za matičare i dalje traje“, rekao je on na sastanku na kome je učestvovao i premijer Albin Kurti.

Ladrovci je naglasio da u njegovoj opštini nedostaje popisivača, a prema njegovim riječima, mnogi od njih su dali otkaz. U međuvremenu, on je dodao da nedostaje informacija i budžet za ovaj proces, ističući nejasnoće u upitniku u vezi sa ratnom odštetom.

"Ne znam da li sam u pravu, ali sam rekao da se popis odloži za još dvije nedjelje jer nam je teško da ga završimo", rekao je Ladrovci.

Gradonačelnik Orahovca Smajl Latifi tvrdi suprotno. On je naglasio da proces ne treba odlagati, međutim, izrazio je zabrinutost i zbog upitnika koji će biti napravljen o šteti tokom rata.

"Nije da smo mnogo ponosni na arhive Kosova i opština. Svi izvještaji, prema našoj arhivi, otišli su u arhiv Kosova. Da biste dobili arhivu ili dokumentaciju arhive, potrebno je da tražite zaseban sastanak“, rekao je Latifi.

Predsjednik opštine Podujevo Shpejtim Bulliqi dodao je da i ova opština ima problem sa brojem popisivača. U međuvremenu, Kujtim Gashi, zamjenik gradonačelnika Prizrena, potvrdio je da je proces u ovoj opštini odložen za ponedjeljak.

"U opštini Prizren registracija nije počela i odložena je za ponedjeljak. To je naravno zbog tehničkih problema", naglasio je Gashi.

Sa druge strane, ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi rekao je da je proces popisa stanovništva od vitalnog značaja za funkcionisanje društva širom svijeta.

"Kroz ovu registraciju mi tačno možemo da tumačimo naše potrebe i postižemo pravilno ciljanje vladinih politika i strategija. Opštine, s druge strane, igraju veoma važnu ulogu u ovom procesu“, naveo je Krasniqi.

Dodaje da broj stanovnika u jednoj opštini može uticati na iznos državnih grantova koji se dodjeljuju toj opštini.

"Državni grantovi se distribuiraju prema veličini stanovništva, pri čemu opštine sa većim stanovništvom dobijaju više sredstava za rješavanje potreba svojih stanovnika“, izjavio je Krasniqi.

U međuvremenu, Avni Kastrati, direktor ASK-a, rekao je da će postupak popisa stanovništva trajati do 17. maja 2024. godine.

"Popis će trajati do 17. maja. Imali smo dobru saradnju sa opštinama, ali je potrebno da se ova saradnja nastavi u logističkom smislu, da se podrži kadar. Cilj je da nijedan stanovnik ne ostane neprijavljen. Prijave će biti šest dana u nedjelji, od utorka do nedjelje. Od vas se kao opštine traži da podržavate registracijsko osoblje, posebno vikendom“, rekao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline