SARAĐIVATI MORAJU SVI

Glasnogovornik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano rekao je da je stav evropskog bloka jasan da je u nedjelju u Banjskoj i Zvečanima izvršen teroristički napad.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da EU čeka da se provedu potpune istrage prije nego što poduzme bilo kakve mjere.

"Želim jasno ponoviti stav EU o onome što se dogodilo u nedjelju. Ovo je bio teroristički napad i mora se istražiti, a odgovorni moraju biti privedeni pravdi. Svi koji su uključeni, ili koji mogu, moraju sarađivati kako bi se osiguralo da se ovaj napad u potpunosti istraži i da se oni koji su planirali, izvršili ili stoje iza njega privedu pravdi. EU je taj stav ponovila nekoliko puta”, rekao je Stano.

Što se tiče izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da albanska policija "nema ono što traži na sjeveru", Stano ih nije želio komentirati.

Na pitanje novinara kosovskog lista Koha postoji li neki sporazum prema kojem policajcima kosovskim Albancima nije dopušten ulazak na sjever, Stano je kazao kako ne može komentarisati svaku izjavu lidera na Balkanu.

"Ne komentiramo svaku izjavu, svaku interpretaciju onoga što se dogodilo. Imamo vrlo ozbiljnu situaciju. Međutim, s partnerima u regiji ne komuniciramo putem javnih kanala. Ako imamo nešto za reći, kažemo to izravno našim partnerima. Svi imaju obveze i dobro znaju što EU dobiva. Kada zemlje članice budu imale sve informacije, onda će odlučiti žele li reagirati bilo kakvom izjavom, tumačenjem ili kako će reagirati u odnosu na one za koje se utvrdi da su krivci za napad", rekao je Stano.