Uz posredovanje EU

Izgledi za dugoročno rješenje pitanja Kosova postoje samo kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije, naglasio je specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

Sarrazin je, za njemačku televiziju Fenix, po povratku sa Kosova, rekao da je cilj dijaloga da se kosovsko pitanje riješi kako bi Srbija i Kosovo pristupile EU.

"Cilj je da ne bude više važno s kojim pasošem gdje živite, već da možemo živeti zajedno u šarolikosti u EU“, objasnio je on.

Upitan za uticaj Njemačke na Zapadnom Balkanu, kazao je da Berlin ima važnu ulogu, jer mnogi građani i politički akteri gledaju u Njemačku.

"Ali uticaj Njemačke je moguć samo u 'orkestru EU', a to znači preko dijaloga. Mi možemo svirati prvu violinu u tom orkestru, ali samo kao podržavaoci procesa za pronalaženje rješenja“, kazao je on.

l Sarrazin je rekao da za sada nema jasnu sliku, na osnovu koje može reći šta se dogodilo u nedjelju u Banjskoj.

"Događaji u nedjelju su bili teroristički napad na Policiju Kosova. Kosovska strana dala nam je svoja saznanja i ne možemo još da ocenimo šta se tačno zbilo“, objasnio je on.

Sarrazin ističe da od srpske strane očekuje jasno prikazivanje događaja na Kosovu.

Na pitanje o ruskom uticaju na Balkanu rekao je da on postoji, ali da niko ne može reći koliki je.

Dodao je da taj uticaj treba shvatiti ozbiljno i da postoji mogućnost da on može biti upotrebljen i protiv srpskih interesa.

„Rusi djeluju korupcijom, energentima i kampanjom dezinformacije“, ukazao je on.

Izvor: Kosovo Online