Napad na Policiju Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je 27. septembra da je jedan od ubijenih napadača u Banjskoj Bojan Mijailović bio telohranitelj šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina tokom njegova poslednje posete Kosovu 2013.

Iz Beograda za sada nema reakcija na te tvrdnje. Na upite Radija Slobodna Evropa (RSE), do ovog trenutka, nije stigao odgovor ni iz BIA, ni iz Vlade Srbije.

U blizini manastira Banjska u opštini Zvečan 24. septembra došlo je do oružanog sukoba i naoružane grupe u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovo ovaj napad smatra terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Sveçla je na Facebooku naveo da je država Srbija u potpunosti uključena "u ovaj teroristički napad s ciljem destabilizacije Republike Kosovo".

Sveçla je dodao da su Radoičić i Vulin na američkoj crnoj listi i da su "obojica među najbližim ljudima predsednika Srbije".



Ministar unutrašnjih poslova Kosova 26. septembra je rekao da je Radoičić, potpredsednik Srpske liste – najveće srpske stranke na Kosovu koja ima podršku Beograda, organizovao napade i da je učestvovao u njemu.

On je objavio snimak iz drona za koji tvrdi da se na njemu može videti naoružani Radoičić u grupi muškaraca, koji takođe sa oružjem u rukama i u uniformama.

U Srbiji je na te tvrdnje reagovao jedino ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da to "očigledno" nije snimak napravljen u danu napada na severu Kosova.

"Ne raspolažem bilo kakvim informacijama da li je on (Radoičić) na snimku ili ne, ja zaista ne znam", rekao je Dačić 26. septembra za Radio televiziju Srbije.

Napade na Policiju Kosova osudile su SAD i Evropska unija, a upućeni su i pozivi da se počinioci privedu pravdi.

Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa, bez preciziranja o kojem broju država se radi.