Napeto

Policija Kosova saopštila je da je noć bila normalna i mirna. U međuvremenu, Policija Kosova i dalje ostaje na raskrsnici sela Banjske.

Novinarima nije dozvoljen ulazak u ovaj dio sela gdje se nalazi i Bajnski manastir.

Policija kontroliše čitav perimetar Zvečanskog manastira Banjske, ali i čitavo selo zbog velikog prisustva policajaca.

Juče su u Banjskoj naoružani ljudi napali Policiju Kosova, pri čemu je jedan policajac mrtav, jedan ranjen, a dvojica povređena.

Policijski narednik Afrim Bunjaku iz Vučitrna preminuo je od zadobijenih rana u napadu.

Policija Kosova je napadnuta arsenalom oružja, uključujući ručne bombe, pri čemu je usled pucnjave jedan policajac poginuo, a drugi je ranjen.

Policija je saopštila da su tri napadača ubijena, a šestoro uhapšeno.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u nedjelju da je šest osoba zadržano do 48 sati zbog napada na Policiju Kosova i osumnjičene za više krivičnih djela. Jedan od njih je za terorističke akte.

„Teški prekršaji protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“, „Napad na ustavni poredak Republike Kosovo“, „Pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“ i „Posjedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja“, djela su za koja se sumnjiče uhapšeni.

Tužilaštvo je u najnovijem saopštenju saopštilo da su u nedjeljnoj akciji zaplenjena vozila sa značajnim količinama oružja raznih vrsta.

Policija Kosova zaplenila je stotine komada oružja i municije, uključujući tešku vojnu opremu kao što su mitraljezi, granate i drugo.