Došlo je vrijeme...

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri ocjenila je da je dijalog između Kosova i Srbije ušao u fazu formiranja Zajednice srpskih oština, koju traže SAD i EU, i istakla da je premijer Albin Kurti prihvatio tu obavezu, ali da ne priznaje kako ne bi izgubio podršku svojih pristalica, prenosi Ekonomija onlajn.

"Sada je dijalog ušao u fazu formiranja ZSO. Njeno sprovođenje očigledno traže i SAD i EU. Kao što znamo, ovo pitanje je dovelo Kurtija na vlast, on se suprotstavio Zajednici i dobio veliku podršku svojih birača", rekla je Tahiri.

Kurti je sada, ističe, prihvatio ZSO, ali to krije jer će, ako to učini, izgubiti izbore.

"E, sad je došlo vrijeme da Kurti sprovede Zajednicu, jer je na to pristao prihvatanjem osnovnog sporazuma, on je ovu činjenicu krio od javnosti do danas, ali više nije u mogućnosti, jer međunarodni partneri otvoreno zahtjevaju implementaciju Zajednice. Kurti zna da će, ako to sprovede, izgubiti izbore, za Kurtija je moć važnija od države", kazala je Tahiri.

Tahiri je dodala da je Kurti to već dokazao prihvatanjem mnogih sporazuma, kojima se protivio.

"Dokazao je to prihvatanjem sporazuma bez međusobnog priznavanja, prihvatanjem Zajednice, pa čak i davanjem autonomije srpskoj manjini, zaboravio je svoja obećanja militantima Samoopredjeljenja, da nikada ne ide u dijalog sa Srbijom, dok se Srbija ne izvini za genocid nad Kosovom i Albancima, zaboravio je sve, zaboravio je čak i reciprocitet za Albance 'preševske doline' koji je toliko obećavao", navela je on.

Ocjenjuje da Kurti namjerava da odloži sprovođenje ZSO do održavanja narednih zbora, kako bi pobjedio.

"Kurti traži spas i vidi spas kritikujući evropske posrednike u briselskom dijalogu, kritikuje čak i Ameriku. Kritikama i pritužbama koje pokazuju slabost države i narušavaju dostojanstvo Kosova pred svijetom, Kurti želi da odloži primjenu Zajednice do sljedećih izbora, kako bi pobjedio na njima, ponovo preuzeo vlast i potom je sproveo odmah. Ovo je njegov scenario kojim ću dokazati da je Kurtiju vlast ispred države", zaključila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online