Glasnogovornik

Glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao je u četvrtak u Briselu da Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu treba formirati bez preduvjeta i odlaganja.

- Stav EU-a je jasan, ZSO se mora formirati bez preduvjeta i odlaganja. Obje strane znaju svoje obaveze - rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Stano je rekao da je EU u kontaktu s vlastima u Prištini kako bi dobili sve informacije o nedavnim hapšenjima Srba na sjeveru Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine, prenose Reporteri.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier u srijedu je također kazao da je formiranje ZSO među prvim koracima koje Kosovo treba poduzeti za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je postignut u Ohridu uz posredovanje Evropske unije.

Premijer Kosova Albin Kurti optužio posebnog izaslanika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da svoja stajališta usklađuje sa Srbijom, nakon još jedne neuspjele runde dijaloga na visokom nivou između Kosova i Srbije u Briselu.

Nakon sastanka u Briselu Evropska unija je saopćila kako Kurti nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio prijedlog EU-a za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvije strane prihvatile krajem marta ne predviđa međusobno priznanje na kojem insistira Kosovo, ali se od Srbije traži da prihvati kosovske dokumente i simbole.