Propust!

Bivši glavni pregovarač Kosova u razgovorima sa Srbijom Edita Tahiri ocjenila je da je Kosovo "podbacilo" u dijalogu sa Srbijom, ali i navela da Albin Kurti nije trebalo javno da kritikuje specijlanog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je rekla, rezultat Kurtijevog propusta jer to što je dijalog već ušao u fazu Zajednice srpskih opština.

"Kosovo je propalo u ovom dijalogu zbog vlade koja nije uspjela da postigne dogovor o međusobnom priznavanju. Naprotiv, povećala je kompromise dajući autonomiju srpskoj manjini. Kurti je propustio priliku, napravio je velike ustupke i sada mogu da kažem da je dijalog ušao u fazu pridruživanja. Kada znamo da je ova vlada došla na vlast zahvaljujući protivljenju ZSO, sada je izabrala pristup odugovlačenju", izjavila je Tahiri za Teve 1.

Kako kaže, Kosovu je sada potrebno političko i nacionalno jedinstvo kako bi se suočilo sa izazovima.

Prema njenim riječima, Kurti nije trebalo javno da kritikuje Lajčaka, već da mu tako nešto kaže na zatvorenom sastanku.

Kurtijeve kritike na račun Lajčaka, izrečene na pres konferencijama, iznete su da bi osvojile srca militanata, koji su, kaže, slijepi jer ne vide da je sporazum sklopljen bez priznanja.

"U ovoj situaciji Kurti mora preispitati svoje postupke. Uostalom može izgubiti vlast, ali svakako gubi državu. Zato tražimo jedinstvo, bar u ovoj fazi", rekla je Tahiri.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info