Politički analitičar

Pomoć Sjedinjenih Američkih Država je dobrodošla u procesu dijaloga, poručuje politički analitičar Albinot Maloku, međutim, on ne smatra da će Vašington preuzeti glavnu ulogu u pregovorima Kosova i Srbije.

Maloku za Kosovo onlajn ističe da su SAD i do sada bile uključene u proces dijaloga, bilo da je to bio „pritisak na kosovsku stranu ili savjet“.

„Ne bi bilo preporučljivo i ne vidim da su SAD zainteresovane da se uključe direktno u proces dijaloga. Posebno kada se govori o sporazumima koji su do sada postignuti. Dok god ne budemo imali sveobuhvatni sporazum, obavezujući sa obe strane, ne vidim da će se Amerika uključiti da bude glavni igrač. Pomoć SAD je uvijek dobrodošla i za Evropsku uniju pošto one znaju da se pomažu međusobno kada su u pitanju posebne situacije. Ali ne vidim mogućnost da se SAD direktno uključe u dijalog“, rekao je Maloku.

Po njemu, sve dok se EU bude nastavljala sa "neizbalansiranom politikom prema stranama, biće neproduktivna u dijalogu".

„Sada, hoće li jednostrano ponašanje proizvesti nešto, jako sam skeptičan, da ne kažem da ne očekujem ništa, ali mislim da bi EU trebalo da promeni svoj kurs, da bude kreativnija, ne u smislu kao što je bila do sada, da bi se proizvelo nešto što bi bio sporazum između strana. Ako smo imali saglasnost oko sporazuma u Briselu, pa posle oko aneksa u Ohridu, EU nije bila tu da kaže koja od strana je do sada kršila ovaj sporazum i koliko puta. U ovom kontekstu mislim da dosadašnji pristup EU, ako se nastavi u ovom smjeru, neće biti produktivan, i EU kao medijator neće moći da se pohvali rezultatima svog rada, posebno kada je riječ o mandatu koji je ima Miroslav Lajčak“, zaključio je Maloku.

Izvor: Kosovo Online