Ostaje da se vidi...

Nakon posljednjeg sastanka u Briselu, poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da obe strane moraju da popuste kako bi došlo do postizanja sporazuma, a prije svega do deeskalacije situacije na sjeveru.

Analitičar Selami Kllokoqi smatra da poslije neuspjelog sastanka u Briselu mora doći do ponovog susreta, da bi se nastavilo započeto.

"Sigurno će opet pokušati da se sastanu i da nastave tamo gdje su stali i da razgovaraju o implementaciji onoga što su postigli u Ohridu. Oni moraju da implementiraju ono što su se dogovorili, samo prvo moraju da odluče o tome kojim redosledom da rješavaju problem", rekao je Kllokoqi.

Politikolog Ljubomir Stanojković mišljenja je da do kraja ovo godine neće doći do konkretnih rezultata u dijalogu Kosova i Srbije.

"Gospodin Kurti ne želi ni po koju cijenu da odstupi od svojih stavova, kako i na koji način da sprovede prijevremene izbore na sjeveru, kao i za ZSO. On ne želi da formira ZSO. U ovom momentu na potezu je Međunarodna zajednica", kaže Stanojković.

Po mišljenju poznavalaca političkih prilika, najprije bi trebalo rješavati postojeća pitanja, kako bi se za pregovaračkim stolom u Briselu govorilo o novim.

"Ta pitanja koja su dogovorili u Ohridu i Briselu treba da se nađu i za pregovaračkim stolom. Nije jedno pitanje, ima puno toga, ali sad je pitanje odakle da se krene i dok se ne dogovore o tome neće ići ništa napred", navodi Kllokoqi.

"Sve ono što je vezano za deeskalaciju situacije na sjeveru. Tu spadaju prije svega prevremeni izbori za četiri opštine, ali kada je u pitanju sjever imamo povratak policije na radna mjesta, kao i pitanje ZSO", dodaje Stanojković.

U kom smeru će dalje ići dijalog između Kosova i Srbije u Briselu i da li će Međunarodna zajednica postaviti nove uslove Kosovu i Srbiji, ostaje da se vidi, zaključuju poznavaoci političkih prilika sa kojima je ekipa RTK2 razgovarala.