Stručnjak za evropske integracije

Stručnjak za evropske integracije Johan Vike ocjenio je da je došlo vreme da se u proces dijaloga Kosova i Srbije direktno uključe Sjedinjene Američke Države, prenosi Dukađini.

"Nema napretka, postoji neka vrsta sagledavanja situacije, pa se u nekom trenutku čini da Evropska unija nije u stanju da vodi dijalog, da dijalog održi u pravom smjeru. Možda je došlo vrijeme da se uključi još jedan partner, recimo SAD, koje su možda neutralniji i pouzdaniji partner jer SAD mogu da daju snažan signal. SAD imaju jaku vojsku koja podržava NATO i veoma je važno da se to uradi brzo, jer godina predsjedničkih izbora u SAD počinje u novembru i to znači da će se američka politika baviti unutrašnjim pitanjima“, rekao je Vike.

Prema njegovoj ocjeni, EU ne razumije u potpunosti prirodu sporova između Albanaca i Srba na Kosovu.

„Ceo Balkan počev od 90-ih, prvo 1992. godine u Bosni i Hercegovini, zatim Dejtonskim sporazumom 1995. godine, pa tokom 1998. i 1999. na Kosovu, stalno je bio u fokusu Amerikanaca. Evropske unije, žao mi je što moram da kažem, nije bilo nigdje. Oni očigledno nemaju pojma da je riječ o etničkom sukobu između Albanaca i Srba koji su većina u četiri sjeverne opštine Kosova“, dodao je on.

Vike smatra i da je potrebno da Evropska unija pokaže da je posvećena Kosovu.

„Evropska unija mora da se obaveže. Trebalo bi da kažu u redu, mi smo posvećeni Kosovu, željeli bismo da riješimo ovo pitanje jer vidimo da postoji rizik od eskalacije. Zato je važno da ako ne Josep Borrell, onda možda Ursula von der Layen ili neko drugi, jasno stavi do znanja da su fokusirani na Kosovo i da ga neće ostaviti“, rekao je Vike.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini