Vrijeme ističe...

Sjedinjene Američke Države izrazile su svoje razočarenje zbog nepostizanja sporazuma između Kosova i Srbije. Takođe, od Kosova se traži da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

U odgovoru za portal Reporteri, američki portparol je rekao da će se SAD konsultovati sa svojim evropskim partnerima o narednim koracima – šta dalje nakon neuspeha jučerašnjeg dogovora u Briselu, između Kosova i Srbije, rekao je i da dijalog uz pomoć Evropske unije, ostaje jedini put za rješenje između Kosova i Srbije.

„Usko smo angažovani sa Kosovom, Srbijom i našim partnerima iz EU u dijalogu koji vodi EU. Zahvaljujemo i cijenimo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Razočarani smo što nije postignut napredak. Kao što smo više puta rekli, dijalog uz posredovanje EU je jedini put naprijed za Kosovo i Srbiju“, rekao je američki zvaničnik.

“Očekujemo da obje zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze iz sporazuma o putu normalizacije koji su postigle početkom ove godine. Vrijeme ističe. Želimo da vidimo napredak u postojećim i prethodnim obavezama, prema Dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom”, naveo je dalje.

Također je dodao da smo „u potpunosti ujedinjeni sa našim QUINT-a partnerima, u podršci Dijalogu koji vodi EU. Takođe ćemo se interno konsultovati sa našim evropskim partnerima za naredne korake."

Sastanak u četvrtak u Briselu, premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je osmi po redu koji je održan, ali na kraju nije dao ništa. Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008. i Srbija, koja se tome i dalje protivi, vode pregovore o normalizaciji odnosa od 2011. godine.

Šef spoljne politike EU Josep Borrell, koji je zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom posredovao na sastanku, rekao je da je Kurti insistirao na formalizaciji, prije svega, de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

Kurti i Vučić su se na odvojenim medijskim konferencijama međusobno optuživali za izostanak rezultata sa sastanka.

Kurti je rekao i da se "uslovljavanje Srbije" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom "pretočilo u poziciju emisara EU".

Osnovni dogovor postignut je u februaru, ali njegova implementacija ostavlja mnoge da se samo poželi.

Ovaj sporazum od 11 članova predviđa, između ostalog, nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i zahtjeva od Prištine i Beograda da sprovode sve prethodne sporazume o dijalogu.

Borrell je, obraćajući se novinarima, rekao da je stranama ponudio prijedlog EU da Osnovni sporazum implementiraju obje paralelno.

Kurti “nije bio spreman da krene naprijed sa početkom pouzdanog procesa za osnivanje Asocijacije. Umjesto toga, on je insistirao da se de fakto priznanje [Kosova] formalizuje kao prvi korak“, rekao je Borrell.

Za formiranje ove asocijacije Kosovo i Srbija su postigle dogovor još 2013. godine, ali on nikada nije sproveden zbog zabrinutosti u Prištini u vezi sa uticajem koji bi ovo udruženje imalo na funkcionalnost države.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da ne može da pravi kompromis sa, kako je rekao, "starim uslovom Srbije" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„Nema prijedloga iz Beograda. Postoji uslovni dokument. Ne može biti kompromisa između prijedloga i uslova”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, uslovljavanje Srbije se pretvorilo u poziciju emisara EU.

"Šteta što je evropski emisar Lajčak prihvatio takav uslov", rekao je Kurti.

On je rekao da je Lajčak to uradio "kršeći svoju funkciju fasilitatora i posrednika".

Dodao je da je uvijek spreman da razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali da se o njenom nacrtu statuta "ne može pregovarati ako, prvo, ne usaglasimo mapu puta za sprovođenje Sporazuma".

„Izražavam punu spremnost da svaki član Osnovnog sporazuma, svaku rečenicu preambule i svaku tačku ohridskog aneksa sat vremena prije sprovedem u potpunosti, bez ikakvih uslova“, rekao je premijer Kosova.

Vučić je rekao da su razgovori sa Kurtijem završeni neuspješno, pošto je Kurti, prema njegovim riječima, "odbio evropski prijedlog".

„Svi imamo svoje prijedloge – Albanci imaju svoje, mi imamo svoje. Na kraju smo mi kao Srbija prihvatili kompromisni prijedlog EU. Kurti to nije htio prihvatiti. Sastanak je završen”, rekao je Vučić novinarima.

Na njihovo pitanje šta je prijedlog EU, on je rekao da je, prije svega, riječ o Zajednici opština sa srpskom većinom - "da vidimo da li imamo pouzdan proces ili ne".

„Ako bismo utvrdili da je proces pouzdan i da idemo ka formiranju Zajednice srpskih opština, istovremeno bismo krenuli i sa obavezama. Ali druga strana nije prihvatila”, rekao je Vučić.

"Jasno je da Kurti jednostavno izbjegava formiranje Asocijacije... To je suština svega", rekao je on.

S obzirom na to da dogovora nema, tako nešto "vodi samo u veće probleme", rekao je predsjednik Srbije, ali je dodao da razgovore treba nastaviti.

Kosovo – koje je proglasilo nezavisnost 2008. – i Srbija – koja se tome i dalje protivi – vode pregovore o normalizaciji odnosa od 2011. godine.

Uz posredovanje EU i podršku SAD, razgovori su počeli prvo o tehničkim pitanjima, a potom prešli na politički nivo.

Strane su postigle desetine sporazuma – od slobodnog kretanja do pitanja nestalih iz rata 1998/99. – ali mnogi od njih nisu implementirani.

Evropska unija od njih stalno traži da implementiraju sve što je dogovoreno.

Normalizacija odnosa je istovremeno uslov da obe zemlje napreduju u procesu integracije u Evropsku uniju.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u EU prošle godine, dok je Srbija zemlja kandidat od 2012. godine.

Izvor: Reporteri/info-ks.net