Ne može ZSO da bude preduslov

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je samo on danas u Briselu iznio neki prijedlog, i to o načinu primjene Ohridskog sporazuma.

"Vraćeni smo u situaciju od aprila 2013. Ali sad tu nisu Catherine Ashton i Hashim Thaçi. Postoji 39 sporazuma koji moraju da se implementiraju. Ja ne mogu da prihvatim da se o Zajednici opština sa srpskom većinom dogovara prije putokaza o sprovođenju Ohridskog sporazuma", rekao je Kurti.

On je rekao da "ne bježi" od Briselskog sporazuma.

"Ali ne može Zajednica opština sa srpskom većinom da bude prije ostalih sporazuma i preduslov za implementaciju Ohridskog sporazuma", kaže Kurti.

On je opet ponovio da je spreman da lično napiše nacrt statuta ZSO i pozvao se na odluku Ustavnog suda Kosova i pismo Frederice Mogherini, o tome da "ZSO ne može da bude treći nivo vlasti na Kosovu".

Premijer Kosova Albin Kurti obraća se medijima nakon nove runde dijaloga koja je održana u Briselu i za koju su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Josep Borrell u ime EU rekli da je završena neuspješno zbog odbijanja prištinske strane da prihvati kompromisni prijedlog o putu normalizacije.

Rano jutros u Briselu najprije su održani odvojeni sastanci evropskog šefa diplomatije Josepa Borrella i izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem, a zatim i trilateralni sastanak.