Uoči dijaloga

Poslanik Evropskog parlamenta i izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je, uoči nove runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem nivou u Briselu, da "nema velikog entuzijazma", ali da mora da bude optimista da će se napraviti mali korak naprijed u pravcu rešavanja aktuelnih pitanja, prenosi N1.

"Nema velikog entuzijazma da će se dogoditi veliki proboj, riječ je o konkretnim koracima za deeskalaciju na sjeveru Kosova, da se otvore vrata i krene na pozitivan put. Potrebne su dobre vijesti u regionu", istakao je Sarrazin.

Izrazio je nadu da će dijalog, uz težak rad, "malim koracima, ukazati na neki pozitivan put".

Na pitanje šta je moguće postići poslije jedne runde dijaloga, kaže da je plan deeskalacije EU da se obe strane pokrenu u pravcu povlačenja policijski snaga i izbora za nove gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici, ističe, treba da služe običnim građanima.

"Videćemo dokle ćemo stići, ali je važno da počnemo ponovo da radimo na tome", rekao je Sarrazin, ističući da kao diplomata mora ponekad da bude optimista.

Rješenje dijaloga vidi samo preko Zajednice srpskih opština (ZSO) i Ohridskog sporazuma.

"Mislim da je jasno da međunarodna zajednica očekuje da kosovska strana krene i da će se ZSO realizovati kako je dogovoreno, u skladu sa ustavnim propisima Kosova", naveo je on.

Kako kaže, politički pritisak da se dođe do deeskalacije je "vrlo visok", te obe strane moraju da dokažu da će nešto isporučiti.

Prema njegovim riječima, apsolutno najvažnije je da se život na sjeveru Kosova normalizuje, da strah od nasilja prestane, da se obični ljudi vrate normalnom životu, posebno u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Kako je dodao, svi građani – u Srbiji, na Kosovu trebalo bi da postanu građani EU "bez čvrstih granica".

"Eskalacija je otežala put proširenja za region. Između Kosova i Srbije postoji eskalacija i ona je toksična za ceo region, potreban je napredak, da postoji evropska budućnost za Srbiju, Kosovo, ceo region", rekao je Sarrazin.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info