Sastanak u Briselu

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu očekuje da na sastanku 14. septembra, u okviru nastavka dijaloga Kosova i Srbije, ne bude uslovljavanja i blokiranja sporazuma, tako što će se, kaže, pažnja obratiti samo na jednu njegovu tačku.

Kryeziu je za Dukađini rekao da razgovor mora da bude fer, pravedan i izbalansiran.

"Sve zavisi od unutrašnje dinamike sastanka. Znamo šta možemo da očekujemo u širim crtama. Očekujemo finalizaciju redosljeda i plana implementacije sporazuma, ali sastanak mora biti fer, pravedan i uravnotežen. Nemojte uslovljavati i blokirati sporazum obraćajući pažnju samo na jednu njegovu tačku. Tačke osnovnog sporazuma sprovode se nezavisno jedna od druge“, naveo je Kryeziu.

On je, između ostalog, optužio Srbiju da je prekršila Osnovni sporazum dogovoren u Briselu i Ohridu.

"Došlo je do kašnjenja u implementaciji zbog pristupa Srbije i njenih uslova. EU ima svoju i jasnu tačku gledišta, možda ne onoliko koliko javno o tome govori, ali je prošlo šest mjeseci od postizanja sporazuma, a od tada je, osim što je potkopan, flagrantno prekršen na desetine puta, poput glasanja protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope. To je evidentno, a izostala je oštrija kritika EU prema ponašanju Srbije“, rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini