... nije nas pratio

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin ocjenio je da su postupci premijera Kosova Albina Kurtija koji su doveli do eskalacije situacije u Zvečanu, kada je došlo do nemira i ranjavanja vojnika Kfora, „velika greška“, prenela je TV21.

Manuel Sarrazin je dodao i da sve što se dogodilo nije bila isključiva odgovornost kosovske strane.

"Evropska unija je jasno saopštila šta želi da uradi kako bi smirila situaciju. Možda niste saglasni sa ovim odlukama, ali to je standard EU, 27 država članica, pa čak i Kvinte. Možda ste imali bolji plan, ali možda ne vjeruju svi da je taj plan bolji", naveo je Sarrazin.

Dodao je da je postojala jasna naredba iz EU Vladi Kosova šta treba da bude urađeno da bi došlo do deeskalacije i da se to odnosilo i na gradonačelnike u opštinama na sjeveru.

"Ali gospodin Kurti je imao drugi plan i nije nas pratio. EU je odlučila da kazni ovakvo ponašanje i kaže da mi to ne prihvatamo. Mislim da obe strane treba da rade na pomirenju i da se vrate primjeni Ohridskog sporazuma. I obe strane moraju da preduzmu pozitivne korake na izgradnji kredibiliteta i primjeni Ohridskog sporazuma. Gospodin Lajčak radi na tome i mi ga podržavamo u tome. Pokušaćemo da izbjegnemo ovaj trenutak konfrontacije i da se vratimo na put deeskalacije koji je predviđen planom EU. Ne postoji drugi način nego da ubedimo oba lidera da slijede ovaj put", poručio je Sarrazin.

Kako je istakao, ne može se reći da je samo Vlada Kosova kriva ili da samo ona ne radi dovoljno da bi se situacija smirila.

"Želim da Vlada Kosova više testira Vladu Srbije, da ide ka ispunjavanju tačaka kako bi i Vlada Srbije ispunila svoj dio“, rekao je njemački izaslanik.

On je prokomentarisao upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi sa viznom liberalizacijom i poručio da bi bila velika greška ako bi vize ostale na snazi.

"Želim jasno da kažem da to nije opcija i bila bi velika greška. 1. januara 2024. biće kako je dogovoreno i obećano", rekao je Manuel Sarrazin.

Izvor: Kosovo Online/TV21