Poruka!

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde rekao je danas da je Kosovo sporazumima iz 2013. i 2015. godine preuzelo zakonsku obavezu da osnuje Zajednicu srpskih opština u skladu sa Ustavom, kao i da se očekuje da sprovede plan EU za deeskalaciju na sjeveru upotpunosti, prenosi Albanian post.

Rohde je poručio da će, ukoliko Kosovo potpuno pristupi deeskalaciji, kaznene mjere EU biti povučene.

"Mjere koje je najavila EU i koje odražava savezna vlada su reverzibilne u bilo kom trenutku. Ali za ovo moramo da vidimo poteze vlade Kosova, da deeskalira situaciju na sjeveru. Za ovo je EU predstavila plan u tri tačke: Povlačenje Policije Kosova, kao i svih izabranih gradonačelnika opština, iz zgrada opštinske uprave. Dva gradonačelnika, u Zubinom Potoku i Zvečanu, već rade 'na daljinu' i pokazuju da to funkcioniše. Novi izbori u četiri sjeverne opštine sa punim učešćem kosovskih Srba. Konstruktivno angažovanje Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, a ovde je izričito uključeno osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", naveo je Rohde u intervjuu za Albanian post.

Rekao je da se očekuje će Kosovo i Srbija brzo sprovesti ove mjere.

Rohde je dodao da je vlada Kosova smanjila prisustvo policije u sjevernim opštinama za 25 odsto i izrazio nadu da će nastaviti sa sprovođenjem ostalih obaveza.

Na pitanje da li vlada Njemačke ima informacije o švercu oružja iz Srbije na Kosovo i korišćenju SPC u tu svhu što je tvrdila britanska poslanica Alicia Kearns, Rohde ističe da njegova vlada nema takve informacije.

"U ovom slučaju, dozvolite mi da se pozovem na saopštenja Eulexa. Savezna vlada takođe nema takve informacije" kazao je Rohde.

On je govoreći o deesklaciji na sjeveru, rekao da očekuje da će Kosovo poslušati svoje patnere i sprovesti plan u tri koraka u tom smjeru.

"Mi, kao bliski partner Kosova, kao i svi drugi partneri Kosova, uključujući EU, Kvintu i susjedne države Kosova, očekujemo da Kosovo reaguje na plan u tri tačke koji je predstavila EU. Nova izbijanja nasilja, nalik onima od 29. maja 2023. godine, nikome nisu u interesu. Već smo nekoliko puta rekli da se nadamo da će Vlada prihvatiti savjet svojih prijatelja i partnera", ponovio je Rohde.

Kada je ruheč o Zajednici srpskih opština Rohde podsjeća da je Kosovo 2013. i 2015. godine preuzelo zakonsku obavezu da osnuje ZSO.

"Na osnovu toga mi i naši partneri tražimo osnivanje Udruženja, takođe u skladu sa specifikacijama Ustavnog suda, čime se obezbjeđuje da se ne stvara "država u državi" kosovskih Srba. Razni akteri su predstavili moguće statute za osnivanje Zajednice, ili su barem vodili diskusije o statutima, među njima i Fondacija Fridrih Ebert, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, a čak je i premijer Albanije napravio predlog. Samo vlada Kosova, kao glavni akter u ovoj stvari, još dalje ćuti o prijedlozima statuta", ukazuje Rohde.

Odgovarajući na pitanje da li bi moglo da dođe do masovnog egzodusa građana Kosova nakon vizne liberalizacije, pošto su na Kosovu cijene svih proizvoda udvostručene, a plate su i dalje niske, Rohde poručuje da se vizna liberalizacija od januara 2024. odnosi se na kratke boravke.

Od tog trenutka, građani Kosova, naglašava njemački ambasador, imaju pravo da putuju u zemlje šengenske zone i da tamo ostanu najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

"Time se ne stiče pravo na duži boravak i, u principu, nije dozvoljeno ni obavljanje djelatnosti zapošljavanja. U slučaju planiranja dugoročnog zapošljavanja, neophodna je i viza. Jedna od važnih tačaka naše razvojne saradnje je upravo jačanje tržišta rada u zemlji. I kroz dalju regionalnu integraciju, kao i približavanje EU sa njenim ogromnim unutrašnjim tržištem, a između ostalog u okviru Berlinskog procesa, postavljamo temelje za blagostanje i ekonomski rast na Kosovu", zaključio je Rohde.

Izvor: Kosovo online/Albanian Post