Izazivanje tenzija

Premijer Kosova Albin Kurti suočava se sa međunarodnom reakcijom pošto State department osuđuje nekoordinisane akcije u Sjevernoj Mitrovici, što je izazvalo tenzije u regionu, prenosi portal The Pavlovic Today.

U nedavnom razvoju događaja, State department je izrekao oštar ukor premijeru Kosova Albinu Kurtiju za ono što smatraju „nekoordinisanim akcijama u sjevernoj Mitrovici“.

Najnovije akcije, tvrde oni, suprotne su njihovim zahtjevima da se izbjegne eskalacija tenzija u nestabilnom regionu.

Portparol State departmenta je u razgovoru za The Pavlovic Today izjavio da posljednje akcije u Sjevernoj Mitrovici nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom.

„Svijesni smo da je opštinska vlast Sjeverne Mitrovice donela odluku da zahtjeva od zaposlenih u nekoliko kancelarija vlade Srbije da napuste zgradu u kojoj su radili. Smatramo ove akcije, koje nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom, kao nesaglasne sa našim zahtjevima da se izbjegnu akcije koje bi mogle da eskaliraju tenzije ili se percipiraju kao eskalirajuće“, rekao je portparol State departmenta za ovaj portal.

Bidenova administracija je dosljedno pozivala Kosovo, uključujući njegove gradonačelnike u sjevernim opštinama, da budu uzdržani i da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle da povećaju tenzije ili se smatraju provokativnim.

State department je naglasio da ove akcije kosovskih vlasti nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom i da su u suprotnosti sa njihovim konkretnim zahtjevima da se spriječe eskalacije.

State department nastavlja da naglašava važnost diplomatskog dijaloga u rješavanju sporova između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.
 
Izvor: Kosovo online/The Pavlovic Today