Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je u izjavi pred medijima rekla da se očekuje da će Građanski zakonik ponovo biti stavljen na glasanje u Skupštini Kosova ove godine.

Ona je optimista da će ovoga puta dobiti podršku poslanika VV, koji nisu prvi put glasali za novi Građanski zakonik, koji, između ostalog, predviđa i brak između istih polova.

Prema njenim riječima, ovaj zakonik je veoma važan za unapređenje ljudskih prava na Kosovu i za evropske integracije, posebno uoči članstva Kosova u Savjetu Evrope.

„Kao što znate, Građanski zakonik je na dnevnom redu zakonodavstva, to je važan dokument koji se odnosi na unapređenje ljudskih prava. Mislim da nije bilo u redu da su se bavili samo jednim članom jer se radi o mnogim institutima, jednostavno je to u interesu građana Kosova, stoga sve političke stranke, većina i opozicija imaju obavezu da ga podrže. Mmeđutim mi smo ovaj put bili u razgovorima sa poslaničkom grupom, sa poslanicima koji su imali različita mišljenja od onoga što predstavlja Pokret Samoopredjeljenje, ali sam optimista da ovaj put, naime u okviru ove godine kada ćemo nastaviti sa Vladom i Skupštinom, neće propasti kao prošli put. U suprotnom, to bi bilo neprihvatljivo za Republiku Kosovo, posebno uoči članstva Kosova u Savjetu Evrope. Naglasila sam da očekujemo da stručnjaci iz Savjeta Evrope dođu na Kosovo u toku ove godine da daju svoje ocjene u vezi sa ljudskim pravima, pa bi bila pozitivna vijest da se donese i Građanski zakonik”, rekla je Haxhiu.