Predsjednica u Briselu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je Kosovo istorijski uspjeh vojnog saveza NATO, dodajući da zlonamjerne sile žele da ga izazovu i unište, prenosi Koha.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poručila da neće dozvoliti da sjever Kosova bude bojno polje za hegemonističke tekovine regionalnih autokrata, aludirajući na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Moj dolazak je dokaz strateške orijentacije Kosova. Veoma smo zahvalni na vođstvu NATO-a u ovom veoma teškom vremenu. Dozvolite mi da izrazim zahvalnost naroda Kosova za ulogu NATO-a u spasavanju naših života. Mi cijenimo ulogu NATO-a u razvoju Kosova", rekla je ona.

Osmani je istakla da su uspjesi Kosova uspjesi NATO-a i zbog toga je ponosna što Kosovo ima najživlju demokratiju u regionu.

"Trebalo bi da budemo ponosni na ova dostignuća. Upravo zato što je Kosovo istorijski uspeh NATO-a, postoje zlonamjerne sile koje žele da ga izazovu i unište. Ovo ne smemo dozvoliti. Kosovo i region ne treba osporavati zbog ruske zlobe. Sjever Kosova je bio i biće dio Kosova. Nećemo dozvoliti da sjever bude bojno polje za hegemonističke tekovine regionalnih autokrata. Mi smo za integraciju sjevera. Osudili smo napade od 29. maja na vojnike Kfora koje su organizovale srpske strukture. Naše misli su sa povređenim vojnicima“, rekla je Osmani.

Ona je u ime kosovskih institucija izrazila spremnost da, u saradnji sa NATO-om, privede pravdi napadače na vojnike Kfora, novinare i policajce na sjeveru Kosova.

„Ako postoji nekažnjivost za napade, postoji rizik da počinioci budu ohrabreni da ponove nasilje. Kao predsjednik i u ime kosovskih institucija, nudimo punu saradnju NATO-u da se počinioci tih djela privedu pravdi. Nadam se da ćemo zajedno raditi na jačanju naših odnosa sa Kforom, našim najvažnijim bezbjednosnim partnerom“, rekla je ona.

Osmani je ponovila da je cilj Kosova i dalje jasan, a to je članstvo u NATO.

„Strateški cilj Kosova je ulazak u NATO. Kosovo ni pod kojim uslovima neće skrenuti sa evroatlantskog puta. Ovo je obećanje koje smo dali novim generacijama. Ponudićemo najbolje modalitete za unapređenje našeg partnerstva i našeg cilja članstva u NATO. NATO i Kosovo su uvijek povezani. NATO nam je potreban kao garant mira i demokratije“, zaključila je Osmani.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za Briselski sporazum i nadležnosti Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru, Osmani je kazala da je sporazum iz 2013. bio fokusiran na Kosovske bezbjednosne snage.

"Policijske jedinice su djelovale u skladu sa svojim ustavnim mandatom na cijeloj teritoriji Kosova više od dvije decenije", objasnila je ona.

Napad na vojnike Kfora pokazuje, smatra, želju onih koji su to izveli, da napadnu vrijednosti na kojima počiva NATO.

"Želimo da osiguramo da naše bezbjednosne snage u bliskoj budućnosti budu dio NATO", podvukla je ona.

Govoreći o Srbiji rekla je da je Humanitarni centar u Nišu ruski špijunski centar.

"Vjerujem da je jasno ko su partneri evroatlantske zajednice u regionu. Svijesni smo da je približavanje Srbije evroatlantskoj zajednici i zapadu u interesu svih. Ali Srbija treba da uradi svoje domaće zadatke prije nego što dobije podršku EU, jer novac EU treba da se daje samo na osnovu poštovanja evropskih vrijednosti", objasnila je ona.

Za napad na pripadnike Kfora, novinare i policiju 29.maja ona je okrivila pripadnike policije iz Srbije.

"Ko je napao 29. maja NATO vojnike poznato je sigurnosnim snagama. Neki od njih su policajci koji su došli iz Srbje, oni su pripadnici srpske policije", tvrdi Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore