Ostavke najbrži put

Administrativno uputstvo za peticiju za smjenu gradonačelnika koje je objavio ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi odrađeno je po Ustavu i zakonu, smatra Selatin Kllokoqi iz Demokracije plus, ali kako poručuje za Kosovo onlajn, ono neće riješiti situaciju na sjeveru Kosova.

„Prema zakonu, uputstvo je trebalo da bude odrađeno ranije, ali je dobro što su ga odradili sada. Ima dosta toga što mislim da bi trebalo da se odradi drugačije, ali dobro je što je odrađeno i ima dosta stvari unutar toga“, rekao je Kllokoqi.

On, međutim, ne vidi administrativno uputstvo kao rješenje situacije na sjeveru.

„Mislim da je to političko pitanje, ne vidim da uputstvo samo po sebi može da riješi tu situaciju. Uputstvo je trebalo da bude odrađeno, jer je to po zakonu. Situacija na sjeveru ne može da se riješi uputstvom“, rekao je Kllokoqi.

Prema administrativnom uputstvu, procedura organizovanja peticije za smjenu albanskih gradonačelnika najbrže može da bude sprovedena za tri mjeseca, a Kllokoqi se slaže da je potrebno dosta vremena.

„Ne bih rekao tri mjeseca, ali treba mnogo vremena. Ako sada treba još Centralna izborna komisija da radi na tome, jer uputstvo nije samo po sebi dovoljno da se organizuje peticija i izbori, mislim da će trebati još vremena, mjesec-dva, možda i tri, možda i više, ne može se reći koliko. Međutim, mnogi ne očekuju ništa od tog uputstva zato ne mislim da će se mijenjati nešto na sjeveru“, rekao je Kllokoqi.

Na pitanje da li je administrativnim uputstvom odgovornost preneta na CIK, Kllokoqi kaže „i da, i ne“.

„Odgovornost je bila na CIK, i oni treba da pripreme da se organizuje taj referendum ili izbori za gradonačelnike. Ministarstvo je uputstvom odradilo svoj dio posla i može se reći da je sada na redu CIK“, rekao je Kllokoqi.

On smatra da ima dovoljno vremena da se izbori organizuju na jesen.

„Ako žele da izbore organizuju po uputstvu, ili ako CIK odradi svoj posao, mogu da se organizuju izbori na jesen, ali ako se ne stigne, ne vidim razlog da EU uvede nove sankcije Kosovu. Kao što rekoh, ne vidim da je uputstvo rješenje za situaciju na sjeveru, jer od početka vidimo da srpska zajednica neće da učestvuje u tom procesu. Sada, iako se pripremi uputstvo, ako ne učestvuje, opet se neće desiti ništa, ostaćemo u istoj zoni gdje će svako čekati nekoga drugog da nešto uradi“, rekao je Kllokoqi.

Najlakši i najbrži način za organizovanje izbora bio bi da gradonačelnici sami podnesu ostavke, rekao je Kllokoqi.

„Ako je cilj da se održe izbore na sjeveru i da na njima učestvuje i srpska zajednica, onda je najlakše da oni podnesu ostavke, to bi bio najbrži put. Ali kako se čini, za sada do toga neće doći“, zaključio je Kllokoqi.

Izvor: Kosovo Online