Gradonačelnik Zubinog Potoka

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri izjavio je da će peticija za smjenu gradonačelnika na sjeveru, koju predviđa administrativno uputstvo, odužiti proces održavanja vanrednih izbora, dodajući da je bilo dostojanstvenije da su dali ostavke.

Zeqiri smatra da ta inicijativa ne može da ima pravi uspjeh i da ostavlja da se razmišlja koliko je legalna jer, kako je rekao, član 72 ustava pojašnjava tu situaciju i možda uopšte nije bilo potrebe za time.

"Na osnovu onoga što vidimo na terenu, ne vidim nikakve uslove ni za izbore, ni za ovu inicijativu. Ne vidim uslove da bi ovde mogli biti hitni izbori. Ovo govorim jer to ne zavisi samo od manjine - albanske zajednice u ovim opštinama, već mnogo zavisi od većine, koja je zabarikadirana u onome što ne odgovara nijednoj državnoj inicijativi. Zato kažem da ne vidim uslove da se ovdje održe bilo koji hitni izbori. To je dug proces i ne vjerujem da će Srbi odgovoriti na tu inicijativu", izjavio je Zeqiri za Klan Kosova.

Na pitanje da li bi bilo bolje da je smjenjen ili neka druga inicijativa poput dobrovoljne ostavke, Zeqiri kaže da je uvijek smatrao i govorio da su ostavke dostojanstvenije za njih kao gradonačelnike, ali i za Vladu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Tirana