Nema rješenja za sjever na silu

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi ocjenio je da će nakon neuspjelog referenduma za smjenu gradonačelnika u četiri sjeverne opštine na Kosovo biti izvršen dodatni međunarodni pritisak za osnivanje Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica će formiranje ZSO videti kao jedini način da se Srbi ponovo integrišu u kosovske institucije. Referendum je bio greška, jer se, prema njegovim riječima, znalo da će Srbija imati uticaja na ovaj proces.

"Mislim da je prva greška bila održavanje referenduma na sjeveru bez obezbjeđenja učešća Srba, jer su predsjednici opština izabrani na nelegitiman način, ljudi sa dva-tri procenta glasova i niko pri zdravoj pameti ne može da opravda da u demokratskoj državi postoje predsednici koji su birani sa tri ili dva odsto glasova. S druge strane, takođe je bila greška inaugurisati ih uz toliku pompu. Treća greška bila je i organizacija administrativne uredbe za ovu vrstu referenduma, jer je već poznato da Srbija mora da igra svoju igru. To znači da će napraviti takvu organizaciju koja će samo predstavljati Kosovo kao državu u kojoj Vlada Kosova zapravo nema kontrolu nad sjeverom, što je, nažalost, juče legitimisano", rekao je on

Ocjenio je da je referendum proizvod nesmotrenosti vlasti.

"Sa nepodnošljivom lakoćom pristupaju problemu sjevera, koji je mnogo složeniji i mnogo kompleksiniji. A sada smo u situaciji da vjerovatno iza ovoga stoji činjenica da vlast tamo nema nikakvu političku moć. Međunarodni pritisak će se još više povećati za osnivanje Asocijacije kao jedinog načina da se Srbi reintegrišu u institucije", rekao je on.

Krasniqi je rekao da je procesom glasanja dokazao da vlada nema kontrolu nad sjeverom.

"Ove Vladine igre sa propagandom su za nas koji se ne razumemo u politiku i ne razumemo stvarnost. Istina je da na sjeveru ne postoji rješenje na silu, može postojati samo političko rješenje koje se mora postići političkim procesom o kome pregovaraju i posreduju EU i SAD. Dakle, priča da mi navodno kontrolišemo sjever videla se da nije tačna u nedjelju, na referendumu. Na primjer, Vlada Kosova nije uspjela da otvori čak ni biračka mjesta u školama koje ta ista vlada finansira. Vjerujem da smo sada u situaciji da će međunarodni pritisak još više porasti na Vladu Kosova da formira Asocijaciju, jer kažem da više ne postoji nikakav politički instrument za reintegraciju Srba. Svaka akcija policije, od sada, uvijek, ali odvojeno, biće štetna po imidž Kosova jer bi se to smatralo vidom diskriminacije Srba", rekao je on.

Krasniqi je rekao da će Vlada Kosova hitno morati da pošalje nacrt ZSO Ustavnom sudu i potom utvrditi ostavke predsjednika na sjeveru, a samim tim, prema njegovim riječima, osnuje ZSO, organizuje izbore i finalizuje osnovni sporazum.

"Time bi se došlo do integracije Srba i eliminisala bi se opasnost od eskalacije na sjeveru", rekao je on.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online