Politički analitičar

Politički analitičar Halil Matoshi kaže da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavom da evropske zemlje ne treba da kažnjavaju građane Kosova samo zato što ne vole političare ili njihove postupke, narušila bezbjednost i interese Kosova, prenosi Gazeta blic.

Osmani je dodala da je liberalizacija viza nepravda koja je učinjena građanima Kosova, ali i Evropljanima.

Analitičar Halil Matoshi kaže da se Osmani nikada nije držala principa kontrole i ravnoteže.

“Ona je preko predsjednika Macrona zapretila Francuskoj i EU, čak i prejudicirajući da Kurti neće primjeniti sporazume, pa bi Kosovo ponovo moglo biti blokirano viznom liberalizacijom. Francuska je bila druga država poslije SAD koja je 1999. godine izvršila vazdušni napad na srpske snage bezbjednosti“, ocjenjuje Matoshi.

Prema njegovim riječima, Osmani je na ovaj način narušila bezbjednost i interese Kosova.

„Osmani je ovom predrasudom narušila bezbjednost i državne interese, pogotovo jer se zna da je dijalog sa Srbijom neposredni državni interes Kosova. Sankcije se nikada u istoriji država ne mogu podjeliti na one protiv rukovodstva i one protiv naroda. Ljudi su uvijek odgovorni za lidere koje dobrovoljno izaberu”, kaže Matoshi.

Analitičar Gazmir Raci kaže da je Osmani rekla istinu i da Kosovo posljednje čeka na liberalizaciju viza i da se svaki put se dodaju novi zahtjevi.

„Predsjednica Kosova je rekla istinu. Mi smo zadnji koji čekamo viznu liberalizaciju iako godinama ispunjavamo profesionalne kriterijume Evropske komisije, nažalost dodati su nam novi kriterijumi na osnovu iskustva koje EU ima sa zemljama koje su prethodno dobile viznu liberalizaciju “, naglašava on.

Prema njegovim riječima, Kosovo je proevropsko i zaslužilo je liberalizaciju viza još prije mnogo godina.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic