Savjet za zaštitu ljudskih prava

Iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda reagovali su povodom odluke Vlade Kosova da ukine besplatne udžbenike, i istakli da je ta mjera nedovoljno proučena, ishitrena i nekoordinisana sa Savjetom roditelja, kao i da krši ljudska prava prema, kako navode, Univerzalnoj deklaraciji Ujedinjenih i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, kao i Ustavu Kosova, prenosi Reporteri.

Iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda poručuju da zbog odluke vlade ne trpi samo nastava i učenici, već čitave porodice. Roditelji, ističu, gube vrijeme čekajući u dugim redovima kako bi obezbjedili knjige za djecu.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da su mnogi roditelji zaposleni, moraju da uzmu slobodne dane da bi kupili knjige ili, što je još gore, babe i dede su prinuđeni da čekaju u redu za kupovinu knjiga za svoje unuke. Ko plaća trud roditelja i izgubljene sate jer se bez udžbenika čas održava samo da bi se ispunila forma, a ne da se širi znanje. Savjet ocjenjuje da ova odluka koji je doneta, bez ikakvog razloga i bez potrebe, izaziva sumnju u validnost tendera jer se ponuda udžbenika izdavačkih kuća ne razlikuje mnogo od sredstava koja su za to opredjeljena, pa bi Ministarstvo trebalo da razjasni zašto se opredjelilo za subvenciju koje ispadaju skuplje, a ne na način na koji su ga prethodno i sadašnje ministarstvo sprovodili prošle godine", navodi se u saopštenju.

Zahtjevaju da se čitav slučaj ispita i da se utvrdi da li su ovim načinom obezbjeđivanja školskih udžbenika ušteđena sredstva iz budžeta Kosova ili je on oštećen, a nakon toga se utvrdi moguća institucionalna, stručna i pravna odgovornost.

Savjet ocjenjuje da je reakcija javnosti bila izuzetno "mlaka" i suprotna ozbiljnosti stvorene situacije.

"Opozicija je upravo zbog ovakvog stanja stvorenog sa udžbenicima, koji je ocjenila kao neuspjeh, sazvala vanrednu sjednicu parlamenta, ali su je poslanici vlasti ignorisali. Reakcija Savjeta roditelja trebalo bi da bude mnogo odlučnija, jer nedostatak udžbenika koči napredak u obrazovanju njihove djece. Naravno, Sindikat nastavnika nije reagovao jer ne smatra da to nije u njihovoj nadležnosti zbog činjenice da štite interese nastavnika, a ne učenika, iako je ovaj nedostatak povezan i otežava rad svih angažovanih u sistemu školstva", poručuju iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Upravo su, poručuju, organizacije koje štite prava učenika i zalažu se za kvalitetnije obrazovanje trebalo da reaguju, a ne da preko svega prelaze "ćutke kao da se slučaj desio u Sjevernoj Koreji ili Iranu".

"Da ova akcija Ministarstva nedovoljno proučena, ishitrena i nekoordinisana sa Savjetom roditelja, krši ljudska prava, nema sumnje ako se pozovemo na član 26. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Ustav Kosova", zaključuju iz Savjeta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri