Stav analitičara

Reakcija predsjednice Kosova Vjose Osmanija na upozorenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućem preispitivanju vizne liberalizacije za Kosovo, ocjenjena je kao neprimjerena i nimalo diplomatska, piše Koha.

Prema političkim komentatorima, prijetnja odustajanjem od dijaloga sa Srbijom ukoliko se suspenduje odluka o ukidanju viza za građane Kosova nije pravo rješenje, jer Kosovo nema drugu alternativu osim dijaloga.

Politički analitičar Arton Demhasaj rekao je da je, uprkos upozorenju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da treba preispitati odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, ako se ne bude ponašalo odgovorno u dijalogu, Osmani treblo da bude opreznija sa izjavama.

"Mislim da to nije ispravan način, pošto Kosovo nije jaka zemlja ni strateški, ni ekonomski, ni vojno da ugrozi zemlju poput Francuske, koja je jedna od glavnih evropskih zemalja. To nije diplomatski jezik koji predsjednica treba da koristi prema Macronu ili Evropskoj uniji. Ali istina je da ako Evropska unija donese odluku i poništi odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, to bi naštetilo dijalogu. Mislim da to neće ići do te tačke", rekao je Demhasaj.

I univerzitetski profesor Mazllum Baraliu ocjenjuje da bi institucionalni lideri trebalo budu oprezniji u izjavama prema međunarodnoj zajednici. On dodaje i da je Macronova izjava zvučala kao ultimatum i Kosovu i Srbiji za napredak u dijalogu.

"To je bilo nešto što je zvučalo kao ultimativna, a ne jednostavna izjava. Možda je Evropska unija trebalo da vidi posljedice svoje pogrešne, neuspješne i neefikasne politike do sada. Tako da bi možda trebalo da bude strože politike, posebno prema Srbiji. Od sada se prvi put pominje Srbija kao faktor koji može biti sankcionisan kao što je sankcionisano Kosovo. Možda u EU ima naznake da asimetričnost u ponašanju i privilegovanje Srbije nije pravi put", rekao je Baraliu za Kosovo press.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore