Prevazilaženje situacije

Iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) saopštili su da je administrativno uputstvo o peticiji koja bi dovela do održavanja novih izbora na sjeveru u suprotnosti sa zakonom i demokratskim procesima, i ponovili da je najefikasnije rješenje da gradonačelnici podnesu ostavke, kako bi se prevazišla situacija i izabrale nove legitimne institucije, prenosi Klan Kosova.

KDI ukazuje i da je formiranje radne grupe u okviru Ministarstva lokalne samouprave, kao i izradu administrativnog uputstva pratila netransparentnost i odsustvo javne rasprave.

Prema ocjeni KDI, Ministarstvo je postupilo u suprotnosti sa minimalnim standardima za javnu raspravu o uputstvu, koje predviđa da 20 odsto birača peticijom zatraži smjenu aktuelnih albanskih gradonačelnika, jer su za iznošenje primjedbi na ovaj dokument data samo četiri radna dana.

"KDI smatra da su ostavke aktuelnih gradonačelnika sjevernih opština najefikasnije rješenje za prevazilaženje situacije i izbor novih legitimnih institucija. KDI je takođe ranije istakao važnost da administrativno uputstvo bude u potpunosti usklađeno sa zakonskim odredbama. Međutim, ocjenjujemo da je nacrt koji je pripremilo Ministarstvo prevazišao zakonske odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi", poručuju iz Instituta.

S jedne strane, Ministarstvo je, kako ukazuju, definisalo procedure, rokove i obaveze u okviru inicijative koje prevazilaze zakon, a sa druge strane, nije se pozabavilo nejasnoćama u primjeni važećih odredaba.

Dalje, KDI je saopštio da je nezakonitim uputstvom određen rok od 30 dana za prikupljanje potpisa za smjenu gradonačelnika, što, pojašnjavaju, ograničava volju građana da ostvare zakonsko pravo, i postavlja dodatni rok za novu peticiju, ukoliko se ne dostigne kriterijum od 20 odsto upisanih birača.

Kako kažu, uputstvom nije precizirano koji spisak birača će se koristiti kao osnov za pokretanje zahtjeva za peticiju i razvoj procesa glasanja.

"Stoga, pod ovim okolnostima, KDI ponavlja da administrativno uputstvo, osim što je suprotno zakonu, nije dovoljno da omogući smjenu gradonačelnika opština. Za adekvatan razvoj ovog procesa neophodno je usvajanje relevantnih podzakonskih akata od strane Centralne izborne komisije", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova