Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da bi suspenzija odluke o viznoj liberalizaciji, koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara, ubila dijalog Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je, komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, ako se ne budu ponašali odgovorno, navela da bi suspenzija vizne liberalizacije bila kazna za građane Kosova, a ne za političare.

"To je način da se ubije dijalog zauvijek. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzme takve mjere, a to su kaznene mjere prema narodu Kosova. One nisu protiv lidera, ili politike, več protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, rezultiraće smrću dijaloga. Niko nema mandat da odlazi u Brisel, kada se narod Kosova kažnjava", rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovo u julu u Bratislavi postiglo dogovor sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Podsjetila je da sporazum predviđa smanjenje prisustva policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru, što je korak koji je, navodi, Kosovo preduzelo, kao i održavanje izbora na čijem se, kako dodaje, organizovanju radi.

Prema njenim riječima, pravni osnov za održavanje izbora na sjeveru biće gotov 1. septembra.

U skladu sa tim, Osmani očekuje da EU ukine kaznene mjere prema Kosovu za koje je kazala da su nepravedne i nesrazmerne.

"Bratislavski sporazum predviđa i najbrži mogući povratak dijalogu na visokom nivou između Kosova i Srbije", kazala je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online