Normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se juče, na Bledu, sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o novom sastanku u okviru dijaloga.

"Imao sam važan sastanak sa premijerom Kurtijem na Bledu. Naša primarna tema bila je priprema sljedećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i primjenu plana EU od 3. juna", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

U saopštenju Vlade Kosova, navodi se da su Kurti i Lajčak razgovarali o procesu dijaloga i značaju pune implementacije Osnovnog sporazuma iz Brisela i njegovog Aneksa iz Ohrida, bez uslovljavanja, kao i o mogućnostima za naredni samit u Briselu tokom septembra.

Kurti je rekao da je u svetlu govora predsjednika Evropskog saveta za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju do 2030. godine, važno da se napreduje ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz obostrano priznanje.

Što se tiče situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova, premijer je podsjetio da je došlo do deeskalacije situacije, koju ne treba ponovo eskalirati.

Dodao je da Kosovo već radi na podzakonskim aktima za prijevremene izbore, koje bi trebalo da prati otvorena kampanja, „bez zastrašivanja i ucjena, praćena slobodnim i demokratskim glasanjem“.

Izvor: Kosovo Online