Najmanje 20 odsto upisanih birača

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova objavilo je administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smjenu gradonačelnika na sjeveru.

Uputstvom je predviđeno da peticiju mora da podrži najmanje 20 odsto upisanih birača u opštini, kako bi se organizovalo glasanje o razriješenju gradonačelnika sa te funkcije. Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana.

Administrativno uputstvo predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu za razriješenje gradonačelnika, a kada to učine, potrebno je da odrede odgovorno lice koji će služiti kao "kontaktna tačka" i koje, prije početka sakupljanja potpisa, elektronski ili na fizički način, obavještava o tome predsjednika Skupštine opštine.

Predsjednik Skupštine opštine ima rok od tri radna dana, nakon prijema obavještenja, da obavjesti odgovorno lice o broju registrovanih glasača u toj opštini, dostavi jedinstvenu listu za prikupljanje potpisa i o tome obavjesti Ministarstvo. Ukoliko ne ispoštuje taj rok, to će učiniti resorno Ministarstvo u roku od dva radna dana.

Opština, ili Ministarstvo, od trenutka prihvatanja zahtjeva, traži od Centralne izborne komisije broj upisanih birača za određenu opštinu, na osnovu čega se izračunava minimalni broj od 20 odsto.

Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana od dostavljanja potrebne dokumentacije. Potpisi se prikupljaju u fizičkom obliku, a kako bi prikupljanje bilo lakše, može se uspostaviti i elektronski registar potpisnika.

Prikupljeni potpisi se predaju predsjedavajućem Skupštine opštine, koji je dužan da ih u roku od pet dana proslijedi CIK-u, i o tome obavjesti i građane i Ministarstvo.

Centralna izborna komisija, u skladu sa zakonom, ovjerava listu potpisa o čemu, nakon provjere, obavještava predsjedavajućeg Skupštine opštine i Ministarstvo sa završnom ocjenom.

Ako se nakon provjere, utvrde potpisi onih koji nisu upisani glasači u određenoj opštini, njihovi potpisi će biti nevažeći.

Ukoliko se utvrdi da peticiju nije podržalo najmanje 20 odsto od broja upisanih birača, građanskoj inicijativi se daje mogućnost da zahtjev dopuni dodatnim potpisima u roku od deset dana.

Kada se utvrdi da zahtjev podržava najmanje 20 odsto birača, organizuje se glasanje o razriješenju gradonačelnika sa te funkcije.

Administrativno uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Resorni ministar Elbert Krasniqi ranije je najavio da će uputstvo biti usvojeno do kraja ovog mjeseca.

Izvor: Kosovo Online