Skandal

Afera zloupotrebe državnih rezervi poprima nove dimenzije. Istrage koje su po ovom pitanju pokrenuli organi pravosuđa potvrđuju izvještaje o zloupotrebama koje su činjene sa snabdijevanjem državne rezerve pšenicom i uljem.

Izvor iz istrage je za list Nacionale rekao da je cijena po kojoj je Vlada Kosova prošle godine kupila pšenicu bila mnogo veća od tržišne koja je postojala 2022. godine, prenosi portal Demokracia.com.

Prema ovom izvoru, Vlada Kosova je u martu prošle godine kupila tonu pšenice za 540 eura, dok su privatne kompanije kupile tonu pšenice za 270 eura.

„Vlada Kosova je u martu prošle godine otkupila pšenicu za državne rezerve po cijeni od 540 eura po toni. A tada je pšenica na Kosovo ulazila po cijeni od 270 eura po toni”, rekao je izvor listu Nacionale.

Na ovaj način Vlada je platila tonu pšenice po duplo većoj cijeni nego što je koštala na tržištu.

Izraženo brojkama, čini se da je Vlada kupila tonu pšenice 270 eura skuplje od privatnih kompanija.

Sumnje protiv uhapšenih

Prošle sedmice, organi za provođenje zakona i pravosuđe izvršili su raciju u Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) i nekoliko drugih lokacija, koja je završena nekoliko hapšenja.

Zbog sumnje da su zloupotrebljavali pri kupovini državnih rezervi, policija je prošlog petka uhapsila dvojicu zvaničnika Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine i biznismena Ridvana Muharemija, koji je blizak prijatelj premijera Albina Kurtija.

Uhapšeni službenici MIPT -a su direktor Odjeljenja za državne robne rezerve Hafiz Gara i direktor Odjeljenja za evropske integracije i koordinaciju politika Irfan Lipovica.

Specijalno tužilaštvo Kosova iznelo je razloge njihovog hapšenja.

„Po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), Policija Kosova  – Jedinica za specijalne istrage, izvršila je danas raciju na različitim lokacijama u Prištini, gdje je uhapsila tri (3) osobe inicijala R.M. H.G. i I.L. Specijalno tužilaštvo obavještava javnost da su tri uhapšene osobe R.M. H.G. i I.L. osumnjičeni su za krivična djela 'zloupotreba službene dužnosti', kao i 'pružanje pomoći u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službene dužnosti'”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su tokom racije obezbjeđeni i oduzeti materijalni dokazi koji će biti korišćeni u daljem istražnom postupku.

Dosije tužilaštva

Mediji su već objavili dijelove tužilačkog dosijea u kojima se navode zloupotrebe koje su počinili uhapšeni službenici.

U dosijeu koji je objavila "Zakletva pravde" navodi se da na Kosovo nikada nije stiglo 52,5 tona pšenice, 200 hiljada litara ulja i 120 hiljada kg šećera u vrijednosti od preko 600 hiljada eura.

Prema dosijeu, uprkos tome što je novac isplaćen turskim i poljskim kompanijama za nabavku pšenice, ulja i šećera, one nisu stigle na Kosovo.

U dosijeu se pominje i biznismen Ridvan Muharemi, vlasnik restorana "Bukë e Zemër".

Navodi se da je on bio glavna osoba koja je vodila pregovore sa privrednim subjektima za otkup pšenice, ulja i šećera.

Prošlog mjeseca, list Nationale objavio je prisluškivanje u kojem se govori o zloupotrebi državnih rezervi.

U tonskom zapisu o ovoj aferi govorila su dva službenika ovog ministarstva.

Spomenuli su i Ridvana Muharemija, prijatelja premijera Albina Kurtija, kojeg u jednom trenutku nazivaju i "prevarantom".

Za trojicu uhapšenih sud je odredio mjeru pritvora od 30 dana.