Dva miliona eura više

Predsjednica Foruma žena u LDK Jehona Lushaku-Sadriu zatražila je ostavku ministarke prosvete Arberie Nagavci a razlog je, kako je rekla, odluka Vlade da udžbenike kupe roditelji, a da kasnije Ministarstvo nadoknadi, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njenim riječima, neobezbjeđivanje udžbenika za učenike je najnoviji promašaj Vlade, a to se dešava prvi put u istoriji Kosova.

"Kosovo ne zaslužuje ministra koji nije uspio na svakom nivou da upravlja obrazovanjem, ali je na kraju podbacio prebacujući odgovornost na roditelje", kazala je Lushaku-Sadriu.

Pojasnila je da, iako je namjera da se sačuva državni budžet, knjige u maloprodaji će biti skuplje i nadoknada roditeljima će ispasti skuplja po budžet.

"Prvi put u istoriji Kosova djeca ostaju bez udžbenika. Vlada Kosova odlučila je da odgovornost za kupovinu udžbenika prebaci na roditelje, a ovom odlukom Vlada je izbjegla odgovornost i prekršila važeći zakon. Maloprodaja knjiga koštaće državni budžet više. Na osnovu ovih proračuna, cijena knjiga biće 20 odsto veća od obračunate. Vlada će platiti više da nadoknadi roditelje nego da sama kupi knjige, a iznos bi mogao biti veći od dva miliona eura koliko je očekivano", rekla je Lushaku-Sadriu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online