Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi ocjenio je kao skandal mogućnost koju razmatra Ministarstvo prosvete i kulture da roditelji sami kupuju udžbenike za svoju djecu, uz subvenciju vlade, i istakao da je to još jedan dokaz nesposobnosti aktuelne vlasti koja, kako je naveo, samo produbljuje siromaštvo na Kosovu.

Krasniqi je na Facebooku napisao da je bivši premijer Hashim Thaçi uveo praksu podele besplatnih učenika kako bi olakšao roditeljima školovanje djece, a da će novim odlukama Kurtijeve vlade biti ugroženo 300.000 porodica sa Kosova.

"Više od 300.000 kosovskih porodica biće prinuđeno da kupuje knjige za svoju djecu – nesigurne da li će ikada dobiti svoj novac. Ovo pitanje je prije oko 15 godina riješio bivši premijer Hashim Thaçi, olakšavajući kosovskim roditeljima teret školovanja, obezbjeđivanjem besplatnih knjiga. Ova vlada svojim djelovanjem samo opterećuje i čini opstanak porodica naše zemlje nemogućim", rekao je on.

Ukazuje da Kurti sa svojom vladom dodatno otežava ekonomsku situaciju na Kosovu i povećava broj onih koji odlaze.

"Riječi su dobre, ali vladanje se realizuje radom, odgovornošću i znanjem. Danas su, nažalost, građani prinuđeni da biraju između toga da plate porez, nahrane ili školuju djecu. Sa ovakvom vladom, Albin Kurti samo doprinosi produbljivanju siromaštva građana i povećanju broja kosovskih imigranata", zaključio je Krasniqi.

Ministarka prosvete Arberi Nagavci navela je da se razmatra mogućnost da troškovi nabavke udžbenika prebace na roditelje zbog, kako je navela, visokih cijena izdavačkih kuća.

Izvor: Kosovo Online