Zamjenica premijera

Nadam se da će Vlada što prije ukinuti odluku o zabrani uvoza robe proizvedene u Srbiji, kazala je za RTK2 Emilija Redžepi, zamjenica premijera zadužena za pitanja nevećinskih zajednica na Kosovu. Redžepi je govoreći o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova rekla da lokalne izbore na sjeveru treba organizovati što je prije moguće, a odgovarajući na pitanje o posljednjim ostavkama policajaca iz redova srpske zajednice kaže da su one posljedica uticaja, kako navodi "srbijanskih vlasti".

Komentarišući posljednje ostavke policajaca iz redova srpske zajednice na sjeveru Kosova zamjenica premijera za pitanja nevećinskih zajednica Emilija Redžepi gostujući u Jutarnjem programu RTK2 rekla je da to nije nešto novo, kao i da je riječ o jednoj od mnoštva razlišitih malverzacija učinjenih srpskom stanovništvu koje pokušava da se integriše. Redžepi je kazala da je u pitanju uticaj "srbijanskih vlasti" na različite načine.

"Stalno o huškanje i stalne tenzije ne donose nikome dobro, mi nemamo drugih alternativa, moramo živjeti svi zajedno, moramo se poštovati, moramo raditi u institucijma zajedno i u tom domenu ukoliko neko želi da vas koristi kao svoj štit radi puta ka EU  ili puta ka nekom ovom ratu, to je prosto za nas neprihvatljiva činjenica i mi kao vlada činimimo sve da se poštuje vladavima zakona, cjelokupno na čitavoj teritoriji Kosova. Ne žive samo Srbi samo na sjeveru, Srbi žive i ovamo, na čitavoj teritoriji Kosova i mislim da 22 godine poslije rata, stvaranje ovakih tenzija i ta medijska špekulacija od stane medija u Srbiji da su kosovske institucije "terorističke", ne donosi dobro ni Srbima, jer se na taj način se diže tenzija među narodima, netrpljivost i mržnja jačaju, a nema potrebe. Mi možemo biti različiti, različite vjere, nacije, jezika ali mi smo Kosovari, mi smo ljudi, mislim da u tom duhu svi mi moramo živjeti zajedno i što prije shvatimo bolje ćemo živjeti“, kazala je Redžepi.

Odgovarajući na pitanje o odluci Vlade da zabrani uvoz robe proizvedene u Srbijii i kako će se ova odluka odraziti na nabavku neophodnih udžbenika za đake koji nastavu pohađaju na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja i prosvete Srbije, kao i lijekova čije su zalihe prema riječima direktora Domova zdravlja u srpskim sredinama pri kraju, Redžepi kaže da je to pitanje za Ministrastvo trgovine i industrije, ali da je donošenje odluke o zabrani bila odgovor na tenzije koje dolaze od strane srbijanskih vlasti kao da se nada da će što prije ova odluka biti ukinuta.

"Nadam se da će i to što prije da se ukine i da 1. septembar učenici dočekaju u miru, da stignu užbenici, lijekovi da nema više tih i takvih tanzija. Mi smo spremni kao država, spremni smo da dođe do smirivanja strasti na sjeveru i da prije svega organizujemo loklne izbore, da Srbi uzmu učešće, od njih zavisi funkcionisanje lokalne samouprave jer su oni većinsko stanovništvo i normalno je da tako bude. Vidjećemo, ukoliko bude opet tih pritisaka od strane Republike Srbije na srpski narod da ne izađu na izbore, čemu to vodi. Mislim da Srbi treba da izađu na izbore, da glasaju za onog koji će ih na najbolji način predstavljati", kazala je zamjenica premijera za pitanja nevećinskih zajednica.

Ona dodaje da je mora postojati vladavina plava na čitavoj teritoriji Kosova, ne štiteći i ne donoseći nepravdu nijednom narodu i smatra da je to način za suzbijanje kriminala i korupcije, kako bi drušvo normalno funkcionisalo. Redžepi naglašava da bi lokalne izbore na sjeveru Kosova trebalo organizovati što prije.