Odnos Vlade sa Ujedinjenim sindikatom obrazovanja, nauke i kulture veoma je slab i komunikacija između te dvije institucije u velikoj mjeri izostaje, smatraju stručnjaci, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktor Instituta „EdGuard“ Rinor Qehaja kaže da se pomoću Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, nastavnici bore za svoja prava.

"Na Kosovu se zakonski podstiče sindikalno organizovanje i kao takvo se zaista nadam da će Ujedinjeni sindikat biti prava adresa koja se kontinuirano bori za bolja prava nastavnika. Ono što bih voleo da vidim je organizovaniji sindikat koji bi digao glas o mnogim temama i poteškoćama koje naši nastavnici imaju na svom radnom mjestu", kaže Qehaja.

On dodaje da je postoji veoma mala komunikacija između Ministarstva prosvete i Sindikata, što bi trebalo da se promjeni.

"Čvrsto vjerujem da je, kako se približavamo početku nove školske godine, neophodna mnogo češća komunikacija između nastavne zajednice i Ministarstva na način koji ne samo da obezbjeđuje dobrobit nastavnika na radnom mjestu, već i da se u koordinaciji sa nastavnicima sprovedu mnoge reforme", rekao je Qehaja.

Stručnjak za pitanja obrazovanja Argjend Osmani ističe da Vlada treba da bude na visini zadatka i da pronađe rješenje za nagomilane probleme u obrazovanju.

"Mislim da je odnos između Ujedinjenog sindikata i Vlade veoma slab, i da će, ukoliko se tako nastavi, doći do daljih negativnih posljedica. Zato moraju da pronađu rješenja za nagomilane probleme u obrazovanju. Nesumnjivo da treba da postoji bolji odnos, da postoji međusobno razumijevanje, da postoji, da tako kažem, smanjenje tenzija, da postoji koordinacija delovanja kako bi se postigao bolji rezultat u obrazovanju. Moramo imati na umu da Kosovo ima još mnogo da uradi na podizanju kvaliteta obrazovanja", zaključio je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online