Sektor na ivici kolapsa

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj izjavio je da je situacija u obrazovnom sistemu alarmantna, ali da ovaj sektor nije među prioritetima aktuelne vlasti, prenosi Klan Kosova.

„Učionice, amfiteatri i laboratorije su najvažnije fabrike za jednu državu. O obrazovanju se ne može pregovarati jer ono određuje budućnost zemlјe. Nažalost, obrazovanje nije prioritet ove vlade. Problemi su se povećali i alarmantni su. Štetan politički uticaj, nedostatak kapitalnih investicija, nedostatak sredstava za naučna istraživanja, niske plate, kao i loši infrastrukturni uslovi i otvoreni rat protiv sindikata i nastavnika, doveli su ovaj sektor na ivicu kolapsa“, rekao je Haradinaj na panelu koji je organizovala Parlamentarna grupa AAK u saradnji sa Intelektualnim forumom “Evropa 2030”.

Haradinaj je rekao da AAK ima odličnu saradnju sa ovom organizacijom, ali i sa prosvjetnim sindikatom i da je to počelo da daje rezultate.

„Naša politička saradnja sa Forumom E30 i sindikatima prosvjete počela je da daje prve rezultate, koji će kulminirati zajedničkim planom vraćanja dostojanstva nastavnika i pozitivne promjene u obrazovnoj situaciji u zemlјi“, ocjenio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova