Razmimoilaženje!

Kosovo ostaje posvećeno implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom na osnovu prijedloga Evropske unije, ali napominje da Aneks za njegovu implementaciju treba sprovoditi "balanisrano i po redosljedu".

Ovako iz Vlade Kosova u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarišu stav EU da je za ukidanje kaznenih mjera, pored daljih koraka ka deeskalaciji situacije na sjeveru, od "suštinske važnosti" i brza realizacija Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegovog Aneksa za implementaciju.

"Ovo uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (na Kosovu)", naveo je portparol EU Peter Stano za RSE.

Sporazum o normalizaciji odnosa na prijedlog EU je postignut krajem februara dok je sredinom marta usaglašen Aneks za implementaciju i predviđa rešavanje mnogih otvorenih pitanja između Kosova i Srbije.

Međutim, pao je u drugi plan nakon podizanja tenzija na sjeveru Kosova krajem maja.

Zašto su Kosovu uvedene kaznene mjere?

Na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, podignute su tenzije jer su novoizabrani gradonačelnici na izborima koje je lokalno stanovništvo mahom bojkotovalo, u opštinske zgrade u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku ušli uz pomoć policije.

Situacija je eskalirala 29. maja kada su se Srbi u Zvečanu sukobili sa pripadnicima vojne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Tom prilikom je teže i lakše povređeno oko 90 vojnika KFOR-a, kao i desetina Srba koji su učestvovali u sukobima.

EU, koja posreduje dijalogom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije duže od deset godina, za ove tenzije je odgovornost prebacila na Kosovo i zahtjevala hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu.

Uz konstatciju da Vlada Kosova ignoriše ove zahtjeve, EU joj je krajem juna uvela kaznene mjere u vidu privremene suspenzije rada na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe, suspendovano je prisustvo Kosova događajima na visokom nivou i bilateralne posjete.

U međuvremenu su specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi 10. jula u Bratislavi postigli dogovor o deeskalaciji situacije na sjeveru.

Pored konkretnih koraka, koji se odnose na povlačenje policije iz i okolo opštinskih zgrada na sjeveru i raspisivanja novih izbora, iz EU su tada istakli i važnost implementacije dogovora proizišlih iz dijaloga.

Šta kaže Vlada Kosova?

Iz Vlade Kosova napominju da je već ispunjena prvu tačka dogovora o deeskalacija, koja se odnosi na smanjenje policjskih snaga, te dodaju da se iz i okolo opštinskih zgrada na sjeveru do sada povuklo 50 odsto policajaca.

Dodaju dalje da je urađena i bezbedonosana procjena u saradnji sa KFOR-om i EULEX-om (misija EU za vladavinu prava), kako je predviđeno drugom tačkom sporazuma, te da je u toku izrada administartivnog uputstva na osnovu kog bi se otvorio put za raspisivanje novih izbora.

"Kosovo poštuje sporazum sa EU. Istovremeno, na terenu imamo deeskalaciju situacije u značajnoj mjeri. Bezbjednosna situacija je bolja. Situacija je mirnija. Prošlo je oko dva mjeseca od kada je zabilježen posljednji nasilni incident", navode iz Vlade.

Ipak, dodaju da je Kosovo svesno potencijalne ponovne eskalacije koju bi mogla da uslovi Srbija "podstiču i mržnju i agresivnost".

Zbog toga, kako se dodaje u odgovoru za RSE, Vlada Kosova smatra da su kaznene mjere EU bile i jesu nepravedne, "pogotovo nakon napretka u primjeni sporazuma o deeskalaciji i poboljšanja situacije na terenu".

Kada je riječ o sporazumu o normalizaciji odnosa i Aneksa za njegovu implementaciju, navode da je zvanično Kosovo uvijek "spremno, konstruktivno i posvećeno da realizuje dogovoreno na izbalansiran način i po redu".

"Međutim, s druge strane, uvijek treba isticati konstantno javno odbijanje Srbije da primjeni (sporazume), uz kontinuirano kršenje (sporazuma), bez primjedbi i posljedica od strane EU", zaključuju iz Vlade Kosova.

Sporazum o normalizaciji dveju strana i Aneks za njegovu implementaciju, pored ostalog, predviđa da Kosovo pripadnicima srpske zajednice na Kosovu pruži "određeni nivo samoomenadžiranja".

Međunarodni zvaničnici su u nekolio navrata rekli da je ta tačka sporazuma odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena 2013. godine i Srbima na Kosovu bi trebala da pruži veću autonomiju.

EU i dalje zabrinuta

U odgovoru za RSE Peter Stano navodi da je EU i dalje zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova, te podsjećaju da je jasno stavljeno do znanja da će biti preduzete mjere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije.

Dodaje da EU pozdravlja nedavnu odluku Vlade Kosova da smanji prisustvo policije ali da su neophodni dalji koraci ka smirivanju tenzija.

"Da bi se sadašnja kriza okončala, trebalo bi što prije raspisati vanredne izbore u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz potpuno i bezuslovno učešće kosovskih Srba", kaže Stano.

EU je u nekoliko navrata najavila da će i Srbiji uvesti kaznene mjere ukoliko ne bude sarađivala po pitanju deeskalacije.

Ipak, u zaključku Stano ističe važnost dijaloga Kosova i Srbije i implementaciju svega dogovorenog, uključujući Zajednicu opština sa srpskom većinom.

‘Očekivanja Kosova nisu realna’

Demush Shasha iz Kosovskog instituta za evropsku politiku u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da očekivanja Vlade oko povlačenje kaznenih mjera nisu realna, odnosno da su prvi koraci ka deeskalaciji samo početak.

Smatra da EU od Kosova očekuje da nakon deeskalacije na sjeveru Kosova počne i sa konkretnom implementacijom sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Početak sprovođenja dogovora oko deeskalacije na sjeveru nije dovoljan za ukidanje mjera EU, posebno ako imamo u vidu da je EU obazriva zbog skepticizma koji postoji na Kosovu prema diajalogu", kaže Shasha.

Prema njegovoj ocjeni Evropska unija od Vlade Albina Kurtija očekuje da napravi "stratešku korekciju" u odnosu prema dijalogu.

"Ne samo privremeni politički manevar oko početka sprovođenja zahtjeva za deeskalaciju situacije na sjeveru", kaže ovaj stručnjak za evropsku politiku.

Deeskalaciju na sjeveru i povratak dijalogu od Kosova traže i zapadne zemlje.

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier je 16. avgusta u razgovoru sa novinarima u Prištini rekao da zahtjevi njegove zemlje prema prema Vladi Kosova nemaju veze sa pritiscima.

Dodao je da Kosovo ima pravo da samostalno donosi odluke ali da je poželjno da prihvati savjete i sugestije kada je u pitanju izbjegavanje tenzija.

U tom kontekstu je rekao da se od Kosova traži "da odmah primjeni Ohridski sporazum i unapredi pregovore o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom".

Hovenier je izrazio i stav da Vlada Kosova ne bi trebala da "uslovljava" EU oko ukidanja mkera, već da radi na relaksaciji odnosa bez povlačenja koraka koji mogu da dovedu do ponovne eskalacije.