Izbori da se raspišu što prije

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU pozdravlja smanjenje prisustva policije u objektima u četiri opštine na sjeveru, dodajući da vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru moraju da se raspišu što pre, prenosi Koha.

"To su veoma važni koraci u pravom smjeru, ali su potrebni i drugi koraci. Kao i kod svega u dijalogu, rokovi nisu u našim rukama, oni zavise od sposobnosti strana da obezbjede neophodne zahteve, kriterijume ili obaveze. Da bi se sadašnja kriza riješila, rekli smo više puta da moraju da se raspišu vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru i to što prije", kazao je Stano na konferenciji za novinare.

Kako je dodao, izbore treba organizovati na kompletan i inkluzivan način, što podrazumeva puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba.

Stano ističe da je važno preduzeti korake za deeskalaciju i da se strane vrate normalnom dijalogu te da se fokusiraju na sporazum iz Brisela i implementacioni aneks. Podsjetio je da su EU i zemlje članice jasno iznele zahtjeve za deeskalacijom još u junu.

Od Kosova je tada, kako navodi, zatraženo da se ne ponaša eskalativno.

"Strane moraju da počnu kako treba da rade na normalizaciji, da krenu napred na evropskoj agendi, jer ako nema napretka u dijalogu, nema napretka ni na evropskom putu. EU je to pominjala u nekoliko slučajeva", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore