Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je rekla da postoje problemi u pravosudnom sistemu, dodajući da reforme u ovom sektoru ometa Ustavni sud, prenosi Koha.

„Po Ustavu, predsjednik Skupštine ima obavezu da amandmane uputi Ustavnom sudu da se uvjeri da li su amandmani na provjeru u skladu sa Ustavom. Već pet mjeseci čekamo odluku. S obzirom na važnost reforme pravosuđa, mi nismo u istoj liniji sa Ustavnim sudom, jer se čini da ih reforme pravosuđa ometaju tako što ih poništavaju ili odlažu kao takve“, rekla je ministarka Haxhiu.

Haxhiu je rekla da je slučaj stopiranja Zakona o Tužilačkom savjetu Kosova bez presedana.

"Odugovlači se devet mjeseci. Zakon o Tužilačkom savjetu je devet mjeseci u Ustavnom sudu. Počeli su da ruše ovaj zakon. Mislim da to nije ispravan pristup, razumijem nezavisnost koju treba da imaju sudije, ali kašnjenja, odbijanje obraćanja Venecijanskoj komisiji, šteti Kosovu", navela je Haxhiu.

Haxhiu smatra da presuda Ustavnog suda ima "svrhu da se spriječi sprovođenje reformi u pravosudnom sistemu".

Ona se osvrnula i na sudski proces protiv lidera bivše OVK u Hagu, ističući da proces ima za cilj da ocrni tu organizaciju.

"Mi smo pomogli u smislu finansijske podrške, nemamo drugu opciju. Odgovornost za to moraju da preuzmu oni koji danas govore u ime veterana, a to su uglavnom PDK i AAK", naglasila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore