Ozbiljan izazov

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz u izjavi za RTK ukazala je na, kako kaže, pozitivan pomak ka tome da nekoliko zemalja, koje to nisu učinile do sada, priznaju nezavisnost Kosova, ali je ostala rezervisana po pitanju mogućnosti da to učini i Ukrajina.

"Znamo koliko je agresivna kampanja Srbije i Rusije da spreče novo priznanje i da se Kosovo prizna od strane različitih zemalja", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Dodaje da je Kosovo fokusirano na pet država članica EU koje još nisu priznale Kosovo, kao i na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ukoliko se ne realizuju priznanja pet država članica EU to će se pretvoriti u ozbiljan izazov za evroatlantski put Kosova. Članstvo u međunarodnim organizacijama ne bi trebalo da postane samo stvar formalnosti, prestiža, već bi trebalo da bude stvar koju bi svaka organizacija trebalo da posmatra kao korisnu", kazala je ona.

U tom smislu podseća da je Kosovo u maju prošle godine apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope.

Govoreći o kaznenim mjerama koje je EU uvela prema Kosovu, navela je da bi ih trebalo ukinuti što prije.

"Te mjere su po mom mišljenju besmislene i treba ih što prije ukloniti. Kako slijedi proces, dozvolićete mi da o tome ne govorim javno jer ima stvari koje su dobre kada se dogode i dobro je kada smo srećni na kraju, ali je dobro da se zadrži povjerenje prema partnerima", dodala je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo online/RTK