Mišljenje analitičara

Izrada Administrativnog uputstva za nove lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova nosi rizike i neizvesnost, smatraju politički analitičari i poznavaoci izbornih procesa na Kosovu, i ističu da je najbolje rješenje ostavka aktuelnih albanskih gradonačelnika, piše RTK Live.

Stručnjak za izborne procese Mazllum Baraliu rekao je da pokretanje inicijative za izradu Administrativnog uputstva nije bilo neophodno.

Smatra da je pravi put, kako bi se izbegao rizik bojkota izbora na sjeveru od strane Srba, ostavka izabranih gradonačelnika.

"Nije bilo potrebe za Administrativnim uputstvom i postoji rizik da se ova vrsta zahtjeva ne realizuje. To nije najbolji i efikasan model, neophodan Kosovu, koje je pod pritiskom međunarodnih zahtjeva da organizuje izbore u četiri sjeverne opštine. Ova inicijativa nosi rizike, odugovlači proces i neizvesnija je", naglašava Baraliu.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri smatra da je za organizovanje novih izbora presudna saradnja sa SAD i EU.

"Vlada Kosova je napravila pozitivan korak, glavno pitanje je u saradnji sa EU i SAD kako bi izvršili pritisak na Srbiju da srpska manjina na sjeveru glasa i da legitimitet izbornom procesu. Ako Vlada Kosova ignoriše zahtjeve EU za procedure izlaska na izbore na sjeveru, ne može uspjeti, a mi ćemo nastaviti sa negativnim ciklusom koji trenutno postoji", naglasio je on.

Inače, Kosovo je 10. jula postiglo dogovor sa EU za deskalaciju situacije na sjeveru Kosova, što podrazumeva održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru.

EU je pozvala da se izbori na sjeveru održe što je prije moguće.

Vlada Kosova formirala je radnu grupu za izradu Administrativnog uputstva za inicijativu građana za smjenu gradonačelnika opština, koje bi trebalo da bude gotovo do 1. septembra.

Izvor: Kosovo online/RTK Live