Zabrinutost!

Grupa nevladinih organizacija izrazila je duboku zabrinutost zbog uzastopnih kršenja zakona u procesu nabavke u vezi sa realizacijom projekta produžetka puta Priština-Podujevo, prenela je Ekonomija onlajn.

Grupa za pravne i političke studije, Institut za razvojnu politiku (INDEP) i Institut GAP u okviru projekta podrške civilnom društvu za povećanje javnog nadzora i odgovornosti javnih institucija Kosova, ukazuju da vlada Albina Kurtija konstantno krši zakone.

Ministarstvo za infrastrukturu je potpisalo ugovore sa kompanijama za izgradnju puta Priština-Podujevo, iako je postojala žalba na proces nabavke Tijelu za razmatranje (TRN) o pobjedniku na tenderu.

"Uprkos preporukama, kao i dokazanim kršenjima propisa, Ministarstvo je nastavilo sa nezakonitim potpisivanjem ugovora i ekonomski operateri su počeli sa radom. Tražimo da se nezakonite odluke preispitaju i ponište i pozivamo nadležne organe da ispitaju ovaj tender", ističu nevladine organizacije.

Navode da je, na primjer, u okviru tendera posao vrijedan osam miliona eura dobila kompanija "Bageri", bliska zamjeniku ministra Hysenu Durmishiju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online