SAD, EU i V. Britanija

Vlada Kosova pozdravila je pismo međunarodnih zvaničnika koji su zatražili od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije da budu oštriji prema Srbiji u vezi sa eskalacijom sukoba Beograda i Prištine.

Glasnogovornik Vlade Kosova Përparim Kryeziu je u izjavi za Telegrafi kazao da pozdravljaju pismo i da se zahvaljuju međunarodnim političarima na interesovanju za Kosovo.

"Pozdravljamo predmetno pismo i zahvaljujemo se predsjednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Ališiji Kerns, senatoru Bobu Menendezu, američkim kongresmenima Toresu i Titusu, predsedniku Odbora za spoljne poslove njemačkog Bundestaga Majklu Rotu i svakom od poslanika i predsjednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku prijateljskih zemalja, uključujući i Ukrajinu, zbog njihovog interesa za Kosovo, njihove podrške za njega, ali i njihove posvećenosti da u ovom pismu istaknu uzroke i pokretače situacija na sjeveru naše zemlje“, rekao je on.

Kryeziu je takođe naveo da Vlada Kosova ostaje posvećena potpunoj deeskalaciji situacije na sjeveru.

"Ostajemo posvećeni potpunoj deeskalaciji situacije na sjeveru, budni na svaki potencijal ponovne eskalacije i lojalni zakonitosti i ustavnosti“, kaže on

Inače, u pismu političara raznih zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad "meko" pristupa Beogradu.

"Kosovo se suočilo sa značajnim posljedicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u njihove kancelarije na sjeveru Kosova. Kosovo bi trebalo da koordinira sa KFOR-om u budućnosti kako bi spriječilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska koji je izvršen na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspjeh da oni budu pozvani na odgovornost za napade na KFOR naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rješavanju takvih žarišta“, navodi se u pismu eksperata visokom predstavniku EU za spoljne poslove Josepu Borrellu, američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Jamesu Cleverlyu.

Međunarodni političari tražili su vraćanje ravnoteže i proporcionalnosti u odnosima Beograda i Prištine.

Zbog nedavnih dešavanja u opštinama na sjeveru, Evropska unija je uvela restriktivne mjere za Kosovo.

Vlada je prije nekoliko dana zatražila od Evropske unije da ukine te mjere, nakon daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih objekata.