.. kriza na jesen!

Profesor Milazim Krasniqi kaže da Rusiji odgovara da produži krizu na sjeveru Kosova jer na taj način vrši pritisak na Zapad da se više ne uključuje u pomoć Ukrajini.

Krasniqi je na Facebooku naveo “da je ovom krizom Srbija vezana za Rusiju, kao njenog navodnog zaštitnika od Zapada, čak i u Savjetu bezbjednosti UN”.

“Apsurdno je samo po sebi da je Kurtijeva vlada pokrenula krizu na sjeveru tom odlukom o registarskim tablicama, dok je Srbija to iskoristila za sprovođenje ruskog scenarija za destabilizaciju i izolaciju Kosova. Ta apsurdna odluka o registarskim tablicama i neke od mjera koje su usledile imale su posljedicu naše državne interese”, kaže Krasniqi.

Dodaje da bi se aktuelna kriza na jesen mogla povećati, ako Kurtijeva vlada ne shvati da je Rusiji potrebna ova kriza.

“Rusija namjerava da na sjeveru Kosova formira neku vrstu Abhazije, Osetije ili Donbasa, da drži državu Kosovo kao taoca i da poveća ruski uticaj u regionu. Stoga, Kurtijeva vlada mora preduzeti konkretne akcije tokom ovog mjeseca, kako bi izbjegla scenario oružanog sukoba koji Rusija planira za jesen. Među hitnim akcijama trebalo bi da budu hitne ostavke četiri gradonačelnika u sjevernim opštinama i što prije održavanje izbora na kojima bi učestvovali Srbi”, dodaje on.

Krasniqi ističe da gradonačelnici ne predstavljaju nikakav standard demokratije ili jednakosti.

“Glupo je da je Kosovo talac njihovog beskorisnog mandata. Oni ne predstavljaju nikoga, jer se njih troje ne usuđuje da ode u kancelarije, dok se jedan ne usuđuje da izađe iz kancelarije. Dakle, održavanje izbora što prije može vratiti proces integracije Srba na pravi put i time smanjiti maligni uticaj Rusije i fašistički diktat Srbije. Ako se to ne učini odlučno, onda odgovornost Kurtijeve vlade treba tražiti na drugim kolosjecima. Ne samo na tragu političke odgovornosti”, istakao je on.

Dodaje da bi se u suprotnom, ugrožavanje sigurnosti i egzistencije Kosova i ugrožavanje sigurnosti NATO-a neminovno tretiralo kao krivična odgovornost.

Izvor: Kosovo Online