Uništava i transparentnost

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini smatra da je Suvereni fond koji je pokrenula vlada nedovoljno uspješan, prenosi Ekonomija onlajn.

Shahini ocjenjuje da Suvereni fond može biti politizovan, jer će njegove lidere birati Vlada.

Kaže da taj fond uništava i transparentnost, koja je veoma važna za proces raspodjele odgovornosti i sredstava, jer daje pravo na ponude izvora.

"Cjenimo pokušaje Vlade da napravi promjene, ali uz svaku promjenu moramo očekivati nešto bolje. Suvereni fond koji je odobren, i pored kritika opozicije i eksperata, ne vjerujem da će imati funkciju kakvu zaslužuje i koju očekuju građani i Vlada, u obliku u kome je napravljen, jer će taj fond voditi novo rukovodstvo za koje se zna da neće biti sastavljeno od nezavisnih i stručnih ljudi, već političkih kadrova, koji će uticati na donošenje odluka fonda. Istovremeno fond gasi transparentnost, koja je veoma važna za proces raspodjele odgovornosti i sredstava. To nas plaši da na Kosovu klizimo sa tržišne na plansku ekonomiju, koja se utvrđuje na osnovu pregovora, a ne na osnovu konkurencije", kaže Shahini.

Suvereni fond, za koji se očekuje da će pomoći javnim preduzećima, Shahini više vidi kao dodatno opterećenje za Kosovo.

"Ovaj fond, kao i mnogi drugi fondovi su teret za državni budžet, a Vlada nije uspjela da prouči prednosti i nedostatke ovog fonda. Ne vjerujem da će Suvereni fond riješiti naše probleme. Problemi će se rješavati samo stvaranjem ekonomske, poslovne, građanske klime, koja je pogodnija i ohrabrujuća za investicije i investitore", zaključio je Shahini.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online