Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Latifi rekao je da je ostavka Britanke Elizabeth Gowing na mjesto savjetnice premijera Albina Kurtija za pitanja nevećinskih zajednica, dokaz korupcije koja se dešava u kontekstu donacija datih nevladinim organizacijama, prenosi Gazeta express.

Gowing je ostavku podnela jer je dodela fonda od 500.000 eura za nevladine organizacije i medije nevećinskih zajednica izvršena nepravedno.

Elizabeth Gowing je rekla da je preko 90 odsto sredstva su otišlo albanskim nevladinim organizacijama.

“Razlog za ostavku je, kako je rečeno, vezan za njenu konstataciju da se sredstva kojima upravlja ova kancelarija ne raspoređuju pravedno. Njena ostavka se tiče segmenta korupcije o kojoj se malo govori, ako se uopšte i govori. To je korupcija NVO, iznuda javnog novca preko organizacija civilnog društva“, rekao je Latifi.

Latifi je dodao da čim se uspostavi nova vlada na Kosovu, za kratko vrijeme, "kao pečurke poslije kiše, oko vlade niču stotine nevladinih organizacija koje imaju za cilj da apsorbuju sredstva ili donacije koje daje vlada za pitanja od javnog interesa".

"Obično se ovaj proces odvija kroz neformalne veze koje postoje između čelnika ovih nevladinih organizacija i državnih zvaničnika. Ukratko rečeno, službenik kaže svom prijatelju ili rođaku da napravi NVO i da se takmiči se za tu i takvu subvenciju, da podnese projekat i onda će on odraditi svoj dio posla. Dakle, manje-više, ova vrsta zloupotrebe javnog novca traje od dana ulaska NATO trupa na Kosovo. NVO uzimaju sredstva i improvizuje realizaciju projekata. Javne institucije su pune prevaranata i ne treba mnogo truda da se shvati, ali i civilno društvo kipi od njih", kaže Latifi.

Dodaje da nisu sve nevladine organizacije iste i da postoje izuzeci.

"Naravno, uvijek postoje izuzeci, nije ni logično ni fer uključiti cijelo civilno društvo u tu priču. Sadašnja vlast dok je bila u opoziciji je obećala da će stati na kraj javno-privatnoj korupciji i u tome je djelovala toliko uvjerljivo da je nadmašila sva izborna predviđanja. Ostavka Elizabeth Gowing jedan je od posljednjih pokazatelja koji nam govori da su ova obećanje pripadaju prošlosti", kaže Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express