Kršenje ljudskih prava

Direktor Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bexhet Shala kaže da Specijalni sud nema nikakvu odgovornost prema institucijama Kosova iako ga je osnovala Skupština, prenosi Ekonomija onlajn.

„Specijalni sud je još jedan sud koji ne reaguje na naš sistem, iako su dio kosovskog pravosuđa, nemaju nikakve veze sa tim. Oni nisu odgovorni ni Kosovu, ni Skupštini kao osnivaču, ni ministarstvu, ni bilo kome. Nemaju osnov da drže bivše lidere OVK u pritvoru. Jer svi koji se nalaze u pritvoru, od kojih je nekima počelo suđenje, imaju dobre advokate koji bi, da imaju zakonski prostor, mogli da im pritvor zamjene blažom mjerom”, kaže Shala.

Shala je dodao da ne postoji spremnost kosovskih institucija da daju dovoljnu i jaku garanciju.

„Postoji nespremnost glavnih institucija na Kosovu, bilo Ministarstva pravde ili Vlade Kosova, da daju jaku garanciju. Zapravo, nekako sam ubjeđen da oni na neki način čak hoće da oni da budu kažnjeni, da ih ne puste iz zatvora. I sve to ide u prilog Specijalnom sudu da nastavi sa pritvorom”, rekao je Shala.

Shala je rekao da Sud u Hagu, držanjem bivših lidera OVK u pritvoru, krši ljudska prava.

“Jugoslavija je bila mnogo liberalnija u smislu suočavanja sa okolnostima onih koji su u pritvoru ili onih koji su osuđeni jer ih je ranije pustila na slobodu. Nepovjerenje prema Kosovu, prema institucijama Kosova, prema Policiji Kosova, što je Specijalni sud u Hagu otvoreno pokazao, odlučujući je faktor da ovi ljudi, kršeći ljudska prava, drže bivše lidere OVK u pritvoru", rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online